Dorpskrant 2015

Dorpskrant Darp, Havelterberg en Busselte

Jaargang : 6    December 2015

Je kunt ook het dorpsnieuws dec. 2015 downloaden als PDF bestand.

    

Wij zijn alweer in de laatste maand van 2015 beland. Allereerst wil ik namens de redactie de adverteerders bedanken voor hun bijdrage.

Zonder hen kan het krantje niet bestaan. Het bestuur van de Dorpsgemeenschap is op zoek naar nieuwe leden, omdat ze minder subsidie van de Gemeente krijgt . Met de bijdrage van € 2,50 ondersteunt u de Dorpsgemeenschap. Wat zij allemaal doen voor onze dorpsbewoners vertellen zij hierover elders in dit blad. Doordat het krantje nu gekoppeld is aan het lidmaatschap, krijgen een aantal dorpsbewoners geen krantje meer….en dat is jammer. Dus schroom niet en maak a.u.b. die € 2,50 over en u krijgt 4 x per jaar ons krantje in de brievenbus. Omdat deze uitgave in de feestmaand uitkomt, heeft het bestuur besloten om deze uitgave iedereen toe te sturen. Leuke kerstgedachte toch? Wij zijn er blij mee.

Nu we toch bezig zijn: drukkerij J & J heeft de middenpagina’s in kleur gedaan.

Een kerstcadeautje van de drukker!

Ook staat er weer een leuke puzzel in voor onze brainstormers. De uitkomst kunt u uiteraard weer bij de redactie inleveren of via het bekende

e-mailadres onder aan deze pagina. Wij hopen dat we ook het komende jaar weer veel input krijgen voor ons krantje.

Met dank aan onze vaste verhalenvertellers en inputbezorgers krijgen we een leuk blad! Ook deze mensen willen wij hier bij bedanken, en we hopen natuurlijk dat jullie blijven schrijven voor “Ons dorpskrantje” DHB

En als laatste willen we de bezorgers van ons krantje bedanken. Hopelijk willen jullie volgend jaar ons weer helpen met de bezorging!

 

 


 

 

Email: redactie@darp-havelterberg-busselte.nl ook voor opgave advertenties

 

 

Beste dorpsgenoten,

 

Voor u ligt het kerstnummer van de Dorpskrant dat we jaarlijks verspreiden onder alle bewoners van Darp, Havelterberg en Busselte. Voorheen kregen alle bewoners van Darp, Havelterberg en Busselte de dorpskrant. Naast de adverteerders draagt de dorpsgemeenschap een deel van de kosten voor de dorpskrant. De kosten van alle activiteiten lopen op en de bijdrage van de gemeente loopt terug. Met name het moeten betalen van huur voor gebruik van het dorpshuis is een kostenpost. De dorpskrant alleen bij leden bezorgen levert een besparing op in de kosten (minder dorpskranten drukken). Dit levert op dat we de werkgroepen zwerfvuil en AED en beperkte activiteiten en het onderhoud van de AEDs kunnen blijven voortzetten.

 

Wilt u de dorpskrant 4x per jaar ontvangen en onze dorpsgemeenschap ondersteunen word dan voor

€ 2,50 per jaar lid van de Dorpsgemeenschap Darp, Havelterberg en Busselte.

 

Wat heeft de Dorpsgemeenschap de afgelopen tijd onder andere gedaan?

De gemeente was van plan de verlichting van het fietspad langs de Ruiterweg te verwijderen. We hebben dit kunnen tegenhouden.

De maximum snelheid op de Ruiterweg is teruggebracht tot 60 km per uur. We zijn nu met de gemeente in overleg over handhaving.

We dragen bij aan tal van activiteiten, waaronder het ruimen van zwerfvuil, de herinrichting van de dorpen en ook de foto-tentoonstelling van de werkgroep historie.

Waar mogelijk worden activiteiten door ons financieel ondersteund, zoals op Koningsdag of met Sinterklaas. Ook ondersteunen we de Dorpskrant financieel.

We betalen het jaarlijks onderhoud van de AEDs en ondersteunen het netwerk van vrijwilligers in Darp en Havelterberg.

Via de website www.darp-havelterberg-busselte.nl houden we iedereen op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen in onze dorpen.

 

 

Indien u nog geen lid bent en lid wilt worden, maak dan nu € 2,50 over naar rekeningnummer NL58.INGB.0001.4650.34 t.n.v. Dorpsgemeenschap Darp Havelterberg Busselte onder vermelding van uw postcode en huisnummer. U ontvangt dan 4x per jaar de dorpskrant en ondersteunt onze activiteiten.

 

 

Met vriendelijke groet Bestuur Dorpsgemeenschap

Voorzitter: Luuk Boerema, Ruiterweg 13 Darp, 0521 341412

Secretaris: Hennie Schans, Ruiterweg 20 Darp, 0521 341055

 

Wij wensen iedereen een mooie kerst

en een voorspoedig nieuwjaar

 

    

 

Toneelvereniging

’t Olde Bessien speelt “Op de camping”

Ook dit jaar hebben de spelers en leden van toneelvereniging ’t Olde Bessien weer vele avonden gerepeteerd om zich het stuk “Op de camping” eigen te maken. Onder leiding van regisseur Erik Bakker is het wederom gelukt een schitterend en lachwekkend schouwspel ten tonele te brengen. “Op de camping” is een komisch blijspel geschreven door G.M. Koek.

 

Korte samenvatting:

Willem de Zwart gaat met zijn vrouw en zoon op vakantie in Duitsland. Zij hebben een caravan gehuurd op een camping aan het water, omdat hij zo gek is op vissen.

Laat nu op de zelfde camping Reinier de Wit geboekt hebben met zijn vrouw en dochter. Reinier is verslingerd aan de vlinders en waar vind je nou mooiere vlinders dan aan het water, zeker als het zo warm is. Maar of hij alleen maar met vlinders bezig is, zal nog moeten blijken.

Mevr. Schüller heeft er zo haar eigen gedachten over, maar vindt dat de belangen van de camping altijd voor gaan; haar vriendelijkheid is dan ook niet onbegrensd. En wat doet die Gerda Snel op de camping? Zeker is, dat Willem er zijn grootste vissen vangt.

 

Dit stuk wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsoren.

De première van “Op de camping” is op zaterdag 20 februari 2016 in dorpshuis “De Stobbe” in Darp. Het begint om 20.00 uur en er is gezellige stemmingsmuziek na afloop.

De entree bedraagt € 8,00 p.p.

 

Let op! Let op! Let op! Let op! Let op! Let op! Let op! Let op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Uitnodiging voor de schooljeugd t/m 15 jaar van Darp, Havelterberg en Busselte:

 

Op vrijdag 19 februari 2016 spelen wij de try- out. Wij vinden het leuk als jullie hierbij aanwezig zullen zijn. Om 20.00 uur worden jullie verwacht in dorpshuis “De Stobbe” in Darp. De entree is gratis.

 

Wij hopen u/jullie te mogen begroeten op één van bovengenoemde data.

 


 

Ook dit jaar willen we graag swingend met elkaar het nieuwe jaar inluiden bij café ’t Buitenbeentje! Kom ook dansen en genieten van een hapje en drankje en dat alles voor een all-in prijs van € 25,- Geef je dan op, vóór de kerst bij het café.

Je kunt dan ook gelijk je favoriete muziek en drankje opgeven.

 We beginnen te swingen vanaf 00.00 tot 04.00. We hopen dat jullie er allen voor gaan om samen 2015 achter ons te laten staan! 2016 kom d’r in!

 

 


 

 


JEUGD EN HUN HOBBY

D OOR : R OZ E M A R I J N K ON IN G

natuurlijk ook de verzorging van de pony’s erbij, maar gelukkig helpen mijn ouders en zusje daar ook mee. Alsnog ben ik er per dag ongeveer een half uur mee bezig, naast het rijden. Eerst reed ik iedere week ook mee in de spring-les op de club in Ruinerwold, maar dit kost twee keer zo veel tijd dan wanneer je thuis rijdt en de dag kwam niet erg goed uit met schooltijden, dus rijd ik niet meer op de club. Ongeveer een keer in de drie weken heb ik privé-dressuurles van Jolanda de Nekker en in het crossseizoen (april-oktober) heb ik af en toe cross-les van Wieneke Hadderingh.

 

Voor Vidou en Merel heb ik al meer pony’s gehad, de mooiste prestaties waren dat ik met Florus twee keer kampioen (2013 en 2015) van Drenthe ben geworden in de dressuur, met Highness reserve kampioen in het springen (2013) en met Edison reserve kampioen in de dressuur (2012). Met Florus en Highness heb ik ook een keer mee mogen doen aan de Nederlandse kampioenschappen. Een paar jaar geleden reed ik Playboy, maar met hem klikte het niet. Ik ben er vaak vanaf gevallen en uiteindelijk hebben we na een jaar besloten om hem te verkopen. Met zijn nieuwe baasje klikt het overigens wel.

 

 


Hallo,

Mijn naam is Rozemarijn Koning en ik woon in het ‘oude’ Darp. Ik ben 17 jaar en zit in het examenjaar van het VWO op de RSG Trompmeesters. Wij hebben thuis twee pony’s (beide New Forest), de ene, KCT’s Merel, hebben we nog maar net en is nog te jong (2,5 jaar) om bereden te worden, haar gaan we volgend jaar zadelmak maken en klaarmaken voor de wedstrijden. Ik ben lid van de ponyclub in Ruinerwold.

 

De andere pony, Sulaatik’s Vidou, rijd ik op wedstrijden. Vidou heb ik een jaar geleden zelf zadelmak gemaakt en aangereden, toen was ze 4 jaar. Ze doet het heel erg goed en leert erg snel. Met haar ga ik binnenkort al M1 dressuur starten. Dit is de 4de klasse van de zeven, iedere hogere klasse is steeds een stukje moeilijker. Dit voorjaar heb ik de Phone house dressuur cup gewonnen met Vidou, een competitie in Drenthe/Overijssel. Hiermee heb ik onder andere een les gewonnen van Diederik van Silfhout, hij rijdt dressuur op het allerhoogste niveau en kwam dit jaar uit voor Nederland op de Europese kampioenschappen en vorig jaar op de wereldkampioenschappen. Deze zomer werden we in de L1 (2de klasse) vierde van Drenthe.

 

Ik spring ook met Vidou evenals het crossen. Deze twee disciplines rijd ik beide in de B, het verschil hier is dat er in een hogere klasse hogere hindernissen worden gebouwd en lijntjes steeds technischer en moeilijker worden. Springen en crossen doe ik minder vaak dan dressuur, want de dressuur is de basis en Vidou is nog jong, dus dat is belangrijk. Ik vind de dressuur en de samengestelde wedstrijden (cross) het allerleukst.

 

Het trainen kost wel veel tijd. Ik rijd mijn pony ongeveer vijf keer per week, per keer ben ik minstens een uur bezig en naast het rijden komt

 

Met Vidou heb ik ook een mooie prestatie neergezet dit jaar. Ik heb met Vidou tot nu toe twee crosswedstrijden gereden, hiervoor hebben we crosstrainingen gevolgd en zijn we op crosskamp geweest. Deze eerste wedstrijd (eind augustus dit jaar) waren meteen de kampioenschappen van het noorden, maar door de vele deelnemers is het gesplitst in Drenthe/Groningen en Friesland. Een crosswedstrijd/samengestelde wedstrijd, staat beter bekend als Eventing.

Je rijdt eerst een dressuurproef die bij jouw klasse hoort, hier worden je punten omgerekend naar strafpunten. Hier had ik 200 punten (67,5%), dit staat gelijk met 50 strafpunten. Na de dressuur stond ik met een halve strafpunt verschil op de tweede plaats.

 

Vervolgens rijd je een springparcours, deze hebben we foutloos afgelegd. Als je hier een balk hebt of een weigering krijg je 4 strafpunten, bij een tweede weigering 8 en de derde betekent uitsluiting, je mag dan ook niet meer starten in de cross. Ook kun je tijdfouten hebben als je te langzaam rijdt. Je mag maximaal 16 strafpunten (zonder de tijdfouten) halen tijdens het springen om de cross te rijden. Bij meer is het vaak ook niet veilig en verantwoord om te crossen.

 

Na het springen moet je naar de dierenarts, deze kijkt of de pony fit genoeg is voor de cross: de hartslag van de pony mag niet te hoog zijn en je pony mag, uiteraard, niet kreupel zijn tijdens het aan de hand draven. Als dit allemaal in orde is, is het tijd voor het leukste onderdeel: de cross! Je loopt de cross altijd al van tevoren (zonder pony), dan weet je welke hindernissen je moet springen, je weet de route en je kent de bodem. Er zitten nogal eens boomwortels in het pad of het is erg mul, dit is belangrijk om te weten zodat je daar je snelheid kunt aanpassen om blessures en

 

ongelukken te voorkomen. Ook bedenk je tijdens het lopen van de cross hoe je de hindernissen het beste kunt aanrijden, want een boom halen ze niet weg voor de cross, deze kan ook midden op het pad op de aanrijlijn van de hindernis staan.

De cross is om en nabij de twee kilometer, als je in een hogere klasse start wordt naast de hogere en moeilijkere hindernissen de route langer en is de optimale snelheid hoger. De optimale tijd voor deze cross was 4 minuten en 12 seconden, er is een marge in de tijd, je mag ook twintig seconden sneller zijn. De cross ging heel erg goed, we reden foutloos rond en hadden precies de optimale tijd. Als je buiten de tijd bent krijg je voor elke seconde 0,4 strafpunten. Voor een weigering krijg je er 20, je bent uitgesloten als je drie weigeringen op dezelfde hindernis hebt of vier over de hele cross. Omdat degene die bij de dressuur boven ons stond werd uitgesloten in de cross, behaalden we de eerste prijs en werden we ook nog eens kampioen van Drenthe en Groningen!

 

Het leukste aan ponyrijden vind ik dat je het samen moet doen. Het is dan wel geen teamsport, maar het moet wel van twee kanten komen. Vidou heb ik zelf zadelmak gemaakt, als het dan zo goed gaat is het wel heel erg motiverend om steeds beter te worden! Ik stel steeds doelen voor mezelf wat ik wil gaan doen en behalen. Naar de kampioenschappen werk je echt toe, want dat vind ik de belangrijkste wedstrijden (twee keer per jaar, indoor en outdoor). Daartussen zoek ik nog een aantal leuke wedstrijden en competities uit. Zo weet je waar je staat en kom ik erachter waar we nog extra aan moet werken thuis.

 


Sulaatik’s Vidou tijdens de cross

 

Rozemarijn bedankt voor je verhaal en we wensen je veel succes met het behalen van mooie resultaten

 

Er zijn meer kinderen die een hobby hebben en daar heel veel tijd in stoppen die willen we graag de kans geven daarover iets te vertellen.

Rozemarijn geeft de pen door aan André Wienen. Zijn verhaal staat in de volgende editie van de dorpskrant in april 2016.

 


Foto avond in De Stobbe door André Baks

 

In de dorpskrant van juni stond een interview met André Baks. Hij vertelde toen dat natuurfotografie een grote hobby van hem is.

In september heeft hij op huiskamerniveau een fotopresentatie gehouden en dat was erg leuk. We hebben hem gevraagd of hij ook een presentatie in De Stobbe zou willen geven en dat wilde hij gelukkig! We kunnen zo meer mensen van de foto’s laten genieten.

De meeste foto’s zijn hier in de regio genomen. Dan zie je maar weer in wat voor een mooi gebied wij wonen!

Naar aanleiding van de foto’s vertelt André allerlei feiten en mooie verhalen over de natuur en de dieren die er leven.

 

Wanneer: zaterdag 13 februari van 19.30 – 21.15 incl. een korte pauze.

Kosten: 3 euro incl. een kop koffie of thee.

Opgave bij: André Baks tel: 587484 ( tussen 18.00 en 20.00 uur)

 

 

 

EEN LEUKE GROEP

VOOR OUDE TROEP

Feitjes en fabels over Kerst

 

Door: Jan Peters

Joy van onze dorpskrant vroeg me iets te schrijven over de groep ‘prikken met Roelof’. Natuurlijk doe ik dat graag want we hebben een leuke groep. Ik zou haast zeggen: een leuke groep voor oude troep. Dat de werkgroep ‘Prikken met Roelof’ oud vuil ophaalt, is de meesten van jullie wel bekend. Want vaker is uitvoerig verteld wat die oude troep inhoudt!.

Weggegooide bier- en colablikjes, half verorberde Macdonald menu’s, plastic zakken en nog heel veel ander zwerfvuil. Maar degenen die het vuile werk doen vormen ook een leuke groep.

Misschien kun je ze vergelijken met een voetbalelftal. Het is overwegend een seniorenteam. Maar er is ook jeugdige inbreng. Ik bedoel daarmee niet de kinderen die soms een keer meedoen. Ik bedoel Diana, een jong volwassen talent; hoop voor de toekomst.

Emmy is een speler met een grote staat van dienst, die het bij tegenslagen niet snel opgeeft. Lia is een doelgerichte dynamische speler die altijd in beweging is. Ron is meer een verdedigende middenvelder, technisch bekwaam en met goed spelinzicht. Emma is de linksbuiten die snel met onverwachte aanvallen kan komen. Joy is onze nieuwste aanwinst; een speler met veel mogelijkheden. Willemien verhoogt nog wel eens de sfeer met iets zelfgebakken lekkers.

Cocky is een speler zoals Wesley Sneider. Klein maar met een grote actieradius. Arno kan op een speelse manier het spel een nieuwe wending geven. Piet is een opkomende back die vanuit de verdediging een doelpunt kan maken. Gert is een spits die met name hoog in de lucht heel goed is. Minikus heeft de meeste ervaring en zorgt voor goede verbindingen. Dat doet hij zittend in de auto van Roelof, die als coach de spelers volgt als ze prikkend door de straten trekken.

Wij krijgen ook steeds meer actieve supporters. Hoe we dat merken? Dat heeft te maken met het feit dat b.v. in en rond de speeltuin steeds minder vuil te vinden is. Die oude troep zien we steeds meer in de daarvoor bestemde afvalbakken terecht komen. Daar zijn we heel blij mee!!

Jan (doelverdediger), samen met anderen verdedig ik ons doel. De doelstelling van onze club is uitgedrukt in ons devies.

 


Elke 3e zaterdag van de maand om 9.15 uur bij    de Stobbe in Darp

Een kunstboom is milieuvriendelijker dan een echte kerstboom.

Niet waar!

Een nepboom is pas na 20 jaar “groener” dan een echte boom.

Het kerstkind is op 25 december geboren. Hoogstwaarschijnlijk is Jezus in de zomer geboren. De herders waren ’s nachts op het veld. In de winter werden de schapen ergens ondergebracht. Klopt dus niet.

Kerstballen zouden de boze geesten wegjagen.

Dat klopt. Al in de tijd van de Germanen hing men bij het midwinterfeest glimmende dingen in de bomen om kwade geesten te verdrijven. Later werden er heksenballen gemaakt die een heks zouden verschrikken als ze erin keek.

 

 

Rad van Fortuin.

Georganiseerd door vogelvereniging: Darp& omstreken.

Zaterdag 16-01-2016.

Beregezellig en gigantische prijzen!! Dit mag u niet missen .

Aanvang: 16.30uur. Dorpshuis “De Stobbe”

Namens de vereniging fijne feestdagen en een heel gelukkig 2016.

 

 

Kijk uit met vuurwerk!!!

Wij doen hierbij gelijk even een oproep om de dag na het

afsteken de boel weer bij elkaar te vegen! En wilt u het a.u.b. opruimen

Alvast bedankt!!!

Willem en Klaaske Lijkendijk ook allebei hartstochtelijke racefietsers.

Ze wonen aan de Ruiterweg in Havelterberg. Willem is geboren in Busselte, maar later naar Havelterberg verhuisd. Klaaske komt uit Friesland. We krijgen een heel gesprek over het feit dat hun kinderen die begeestering voor zowel fietsen als schaatsen helaas niet hebben.

Willem is nu ruim drie jaar met pensioen, maar heeft genoeg om handen. Naast vrijwilligerswerk voor de wielrenclub RTV in Steenwijk zingt hij ook in een Piratenkoor. Via een koorlid kwam hij in aanraking met het bijenhouden. En nu is hij zelf imker en heeft 8 kisten met bijenvolken. Ook Klaaske is heel actief.

Halverwege ons gesprek moet ze naar een afspraak. Willem beantwoordt mijn vragen.

Van welke keuze heeft u nooit spijt gehad?

Van de vele reizen die ik gemaakt heb. Vooral onze vakanties met de fiets naar het Salzburgerland in Oostenrijk waren geweldig. En toen ik jong was, zat ik op voetballen. Daar had ik veel lol in tot ik een been brak. Toen was het over en heb ik besloten te gaan wielrennen. Daar heb ik tot vandaag de dag nooit één seconde spijt van gehad.

Wat was uw eerste baan?

Toen ik 12 jaar was, had ik krantenwijk voor ’t Steenwijks dagblad. Van Onna tot de Helomaweg en dat 6 dagen per week. Na de LTS ben ik uurwerkmaker geworden. De hele dag binnen en alleen maar door een piepklein raampje naar de wereld kunnen kijken. Dat was niks voor mij en ik ben daarna in de woninginrichting gegaan. Van stoffeerder opgeklommen tot zetbaas. Toen ik 50 was, ging de zaak over in andere handen. Met de nieuwe eigenaar zag ik het niet zitten. Ik heb ontslag genomen. Daarna ben ik in de distributie van auto-onderdelen gaan werken. Eerst nachtwerk en later in het magazijn. Daar heb ik tot mijn pensioen gewerkt.

Waar vergeet u de tijd mee?

Met lezen! Als ik een boek lees, ga ik daar helemaal in op. Dan ben ik helemaal van de wereld en hoor niks van wat er om me heen gebeurt. En ik vergeet de tijd als ik met mijn kleinkinderen ga vissen. Dan huur ik

 

een bootje en dan zoeken we ergens een fijn plekje uit om samen te vissen. Daar geniet ik zo van! Dat kan me niet lang genoeg duren.

Waar maakt u zich zorgen om?

Over onze oude dag! Er is steeds minder zorg beschikbaar. Er is zo op bezuinigd en dat merk je bij de mensen om je heen die hulp nodig hebben. Vroeger kwamen de kinderen bij de ouders inwonen en dan zorgden de kinderen later voor hun ouders. Maar nu wonen de kinderen vaak ver van hun ouders! En de regering denkt dan dat je buren jou gaan helpen. Wij zijn daar ingerold met onze nu overleden buurvrouw.

Die had geen kinderen of familie en dan rol je erin en doet van alles voor haar. Maar als je buren jong zijn en allebei werken en kinderen hebben, zie ik dat echt niet gebeuren.

Welke levenslessen geeft u uw kleinkinderen mee? De natuur heel laten! Ik probeer ze als we op het water zitten van alles te laten zien. Vogels en bomen en hoe je met de vissen omgaat. En vooral niks vernielen of stukmaken. Als ze klein zijn, hebben ze vaak nog geen besef wat ze doen. Dan schoppen ze een paddenstoel om of rukken een tak af. Daar zeg ik dan ook wat van, want dat moet je ze bijbrengen!

Wie zou u nog graag eens ontmoeten?

Nou, dat is Prins Claus. Toen ik in militaire dienst zat, deden we mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. Dat was in 1967 en Prins Claus deed ook mee. Er liepen een stel beveiligers in burger om hem heen. Op een gegeven moment werd het heel lastig voor hem om gewoon te kunnen lopen, omdat er steeds mensen hem aanspraken en op hem af kwamen.

Hij is toen met zijn groepje in ons midden gaan lopen. Daardoor zag men hem wel, maar kon het publiek hem niet steeds ophouden. Hij heeft 4 dagen met ons meegelopen en praatte spontaan met iedereen.

Hij was echt zo’n sympathieke vent. Die zou ik graag nog eens hebben willen ontmoeten, maar ja… Wanneer deed u iets dat niet mocht?

Prinses Beatrix schijnt in haar jeugd fruit te hebben gestolen, stond in de krant. Heeft u wel eens iets gedaan dat niet mocht? O jee ja, ik heb met mijn broer vroeger iets uitgespookt. Mijn opa had netten staan om vissen te vangen. Wij zijn heel vroeg gaan vissen en hebben zijn netten leeggehaald. Maar na een paar keer had hij het echt wel in de gaten. En o ja, toen ik een jaar of 16 of 17 was, zijn we met een stel vrienden in een radartoren op het terrein van de Amerikaanse atoomwapenopslag geklommen. Over de bewakingshekken heen en dan tegen een 60 meter hoge toren opklimmen. Dat gaf een enorme kick. Maar we werden wel opgepakt en moesten mee met de marechaussee Havelte. Kort daarna werd er een hek om het hele terrein gezet.

Wanneer hebt u zichzelf overtroffen?

Toen ik de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee reed en de 200 km in een toptijd aflegde. Ik heb hem 5 keer gedaan, maar die keer overtrof ik mijzelf. Mijn vrouw heeft 2 kruisjes voor de Elfstedentocht. Helemaal geweldig.

Zij kan echt goed schaatsen! In Finland heeft ze een fantastische tijd neergezet.

Die Elfstedenkruisjes hangen

in het trapportaal en als ik die zie, ben ik best een beetje jaloers.

 

Durango kids

 


 

Op maandagavond oefenen ze vanaf 18.00 uur in de gymzaal van De Stobbe. Ellen Mulder geeft de 11 meisjes les. De jongste is 3 jaar en komt trots in een balletrokje binnen. Van Sinterklaas gekregen!

Langs de wand staan 11 schoenen waarin Sint iets lekkers heeft gedaan. De ouders gaan aan de kant zitten en de kids gebruiken ondertussen de hele gymzaal om hun energie even kwijt te kunnen.

De les begint met een vrolijk K3 liedje waarop de kinderen rondlopen en de bewegingen en pasjes van de danslerares nadoen. Héél serieus en enthousiast. Ze zingen mee en doen de bewegingen op het juiste moment en kijken er stralend bij. Af en toe is er een jonge danseres even haar eigen ding aan het doen, maar daarna sluit ze zich weer aan bij de groep en doet fanatiek mee. Op speelse wijze wordt er overgeschakeld naar een ander dansje.

Ik verbaas me erover dat ze alle bewegingen zo goed onthouden hebben. Over 3 maanden is er op 8 en 9 april een uitvoering van de

Durango Line and Show Dancers en daar doen ook de kids aan mee. Dus er moet nog wel geoefend worden. Vandaag is het nog een beetje Sinterklaas en met zijn allen gaan ze zoeken naar de cadeaus die de Sint heeft achtergelaten. Uit een donkere kast komt een zak met cadeautjes. Samen met de ouders in een kring op de grond gezeten, pakken de kinderen hun pakje uit.

Vanaf volgende week gaan ze weer serieus aan de slag om te oefenen voor de 2 uitvoeringen in april. Dat zal zeker lukken, want aan inzet en power ontbreekt het ze zeker niet. En het plezier dat ze hebben in dansen, spat er werkelijk van af.

De Boekenkast

 

 


Op vrijdag 25 september is de boekenkast in De Stobbe feestelijk geopend door Zwaantina.

Bij het vullen van de kast had ze hulp van haar kleindochter.

Het was erg gezellig, er waren lekkere hapjes, de sfeer was goed, maar belangrijker, mensen hadden boeken meegenomen. Aan het einde van de avond was de kast al gelijk bijna vol.

Mocht u het hebben gemist, gedurende de openingstijden van De Stobbe, kunt u altijd boeken komen halen en brengen.

De Stobbe is geopend op de dagen dat er een activiteit is. Op de achterpagina van deze krant kunt u lezen wanneer dat is.

Wij wensen iedereen veel lees- en boekenruilplezier!

 

Bedankt Zwaantina en Tess voor het openen van de nieuwe Boekenkast!

 

 

Sinterklaasfeest op De Veldwikke

Dit jaar kwam Sinterklaas aan met een legerjeep, omdat zijn Pieten bij het hunebed nog aan het zoeken waren naar hunebedstenen, die ze kwijt waren. De kinderen stonden buiten op hem te wachten. Sint en de Pieten werden getrakteerd op allerlei liedjes (Hennie Schans speelde daarbij op het orgel), een mooi toneelstuk en heel veel dansjes. Daarna ging de Sint nog de klassen langs. In de hogere groepen hadden de leerlingen surprises gemaakt. En daar waren prachtige creaties bij! Het was een geweldig feest.

Tot volgend jaar Sint en Piet

 

 

Maar inderdaad, die avond, voor het eerst in acht jaar de verwarming uitgezet. Die hitte was ik niet gewend. HR blijkbaar ook niet, want in augustus ging hij, u raadt het al – stuk. Met de winter voor de deur zijn we weer terug bij af.

Sindsdien – monteur gebeld – defect uitgelegd – reparatie – even afwachten – radiatoren doen het niet – warm water valt weg – monteur gebeld – reparatie – en nu, gewoon even afwachten.

 

 

Door: Zwaantina

 

Dat vooruitgang niet altijd verbetering hoeft te betekenen, werd al vrij snel duidelijk na het plaatsen van een nieuwe cv ketel in onze huurwoning, inmiddels acht jaar geleden.

De ketel slaat wel aan, maar nooit lang genoeg om de radiatoren fatsoenlijk te verwarmen. Dan zijn er ook nog enkele elementen die in het geheel niet meedoen en gewoon ijskoud blijven. Met het gevolg dat behaaglijkheid ver te zoeken is. Dus, dan ga je bellen en komt er een monteur. Die gaat het oplossen en vertrekt weer met de boodschap: ‘eerst maar even afwachten’.

Zo’n twee à drie maal per jaar houdt de ketel het voor gezien en een welwillende monteur belooft dat het echt goed gaat komen. Maar na even afwachten blijkt het fleecevest nog steeds onmisbaar.

Op een winterse zaterdag was het weer eens raak. De storingsdienst uit Almere kwam langs met de verhelderende boodschap, ‘Ja mevrouwtje, het is een HR keteltje, en die moet je knijpen! En dat heb je niet gedaan.’ Dus, het bleek mijn eigen schuld!

In plaats van de kachel kwam ik aan de kook.

Hij aan de slag met het “geknijp”: het element vlak na de ketel een heel klein beetje open, daarna iets meer, enzovoort, enzovoort. De radiatoren na het centrale punt (de kamer) liever helemaal niet. Wil ik die ruimtes verwarmen, dan verlies ik de warmte in de kamer.

Het bleek een zinloze knijpactie.

Twee maanden later raakte HR weer oververmoeid en hield het voor gezien. Monteur gebeld, die ging het oplossen. Dus niet.

Ik werd er niet vriendelijker op. Waardoor het opperhoofd zelf wel even langs kwam. Deze had DE oplossing, hij plaatste een computer aan de buizen. Ik sputter nog wat tegen, want ook al zijn de buizen warm, wil nog niet zeggen dat de radiator dat ook is, toch?

Weer even afwachten. Twee weken later ontving is de uitslag – de buizen werden warm dus niets aan de hand.

Leverancier kon niets meer voor me doen. Afgelopen voorjaar gaf HR weer eens de geest. Er kwam een monteur, die haalde de kap van de ketel en zei zonder omhaal, ” ik zie het al, hij staat niet goed afgesteld.”

Ja, ja – eerst zien en dan geloven.

 

Een brief aan God

Door: Jan Boers

 

Lieve God ik heb nogal wat vragen die aan me knagen.

Er zijn mensen die u vereren, maar waarom laat u ze toch creperen?

Ook sterven er mensen van de honger die uw psalmen uit volle borst zongen.

Waarom worden er mensen als konijnen vermoord in Godswoord?

En lieve God waarom is de één kreupel en een ander blind?

Deze mensen zijn u vaak goed gezind.

Ik vraag u God waarom worden er kinderen geboren die niet kunnen praten, lopen of horen? Deze kinderen hebben nog nooit wat misdaan, onschuldig, bent u niet met hun lot begaan?

Mensen met veel geld lijkt u wel te vereren, de arme medemens kan zich niet verweren.

Deze arme mensen weten niet waar ze het moeten zoeken, maar zullen u niet vervloeken. U God, u bent hun steun en toeverlaat, laat zien dat u bestaat.

Lieve Heer ik heb nog een paar vragen, u schiep toch het paradijs, het goed en kwaad?

Ik wil niet brutaal wezen, u niet de les lezen, maar heeft u geen foutje gemaakt?

Het kwaad was toch niet nodig die boom toch overbodig?

Het enige wat we dan hadden gemist, de appel als ik me niet vergis.

En die fout, is toch te herzien, voor u een kleinigheid en wij zijn van het kwaad bevrijd. Lieve GOD dit waren mijn vragen en vergeef me als ik mij heb misdragen.

 

 

 

 

Pompoentaart met ui en spekjes

Door: Willemien

 

400 gram pompoen in blokjes

2 uien

1 eetlepel olijfolie

60 gram spekjes

3 plakjes bladerdeeg paneermeel

2 eieren

1 dl room of soya cuisine versgemalen peper basilicum mag gedroogd geraspte kaas

boter om in te vetten

kleine springvorm of ovenschaal

 

Uien snipperen, in braadpan olie verhitten, spekjes bakken, ui meebakken.

Pompoenblokjes met halve dl water toevoegen en 12 a 15 minuten zachtjes stoven.

Intussen de bladerdeeg laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 200 graden.

Vorm invetten en met bladerdeeg bekleden. Met vork hier en daar gaatjes inprikken en flink bestrooien met paneermeel.

Eieren loskloppen met room, peper en desgewenst zout.

Pompoenmengsel over de taartbodem verdelen, bestrooien met basilicum en tenslotte het eiermengsel er over schenken en bestrooien met geraspte kaas

Taart op rooster in het midden van de oven in 35 a 40 minuten goudbruin en gaar bakken.

 

Eet smakelijk!

 

 

Duurzaam spel voor

sint-kerst-verjaardag etc.

Door: Willemien

 

Een dobbelspel is een leuk alternatief voor mensen die wel Sinterklaas willen vieren, maar dan duurzaam. Iedereen heeft thuis cadeaus in de kast liggen. Vraag aan de deelnemers om wat mee te nemen. Dit kan zijn: een boekje, fles sap of wijn, douchecrème, lekkernij of iets wat je zelf bedenkt. De cadeautjes pak je zelf in, liefst in gerecycled papier of krant.

Of pak het mooi in met een gedroogd blad uit de natuur.

 

Alle pakjes worden verzameld en op een stapel gelegd en dan begint het gooien met de dobbelsteen. Degene die het eerste 6 gooit mag een pakje van de stapel pakken, maar nog niet uitpakken.

 • Gooi je 1 geef je het cadeau aan een ander
 • Gooi je 2 geef je het cadeau aan de persoon links van je
 • Gooi je 3 heb je pech, er gebeurt niets
 • Gooi je 4 dan mag je ruilen
  • Gooi je 5 dan mag je een cadeau van een ander pakken
  • Gooi je 6 pak een cadeau van de stapel. Als er geen cadeaus meer zijn, dan pak je een cadeautje uit

 

Het spel is afgelopen als het laatste pakje is uitgepakt. Iedereen mag de cadeaus die hij op dat moment heeft houden, eventueel kun je ook cadeaus met elkaar ruilen.

 

 

Eetcafé in De Stobbe

Gezellig samen eten in De Stobbe! Om de prijs hoeft u het niet te laten, want een menu kost slechts € 10,50 per persoon.

Elke maand is er op een donderdag gelegenheid om gezellig samen met dorpsgenoten te eten en bij te praten, houd voor de actuele data de aanplakbiljetten in De Stobbe in de gaten.

Data voor de komende maanden zijn:

Data: 17 december, 21 januari, 18 februari,

24 maart, 21 april om 17.30 uur.

Graag 1 week van te voren opgeven op nummer: 085-2731432 of 06-22952457

 

 


Meedenken over invulling informatie paviljoen Holtingerveld

Door: Hennie Schans

 

Er komt een nieuw paviljoen in de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld. Het paviljoen krijgt een horecagedeelte en een informatiegedeelte. Het pad dat langs de stuwwal en over de natuurspeelplaats ‘loopt’, gaat straks dwars door het paviljoen. Het horecagedeelte komt aan de ene zijde van het doorlopende wandelpad en het informatiegedeelte aan de andere zijde. Achter de horeca komt een toiletgroep die na sluitingstijd van de horeca in principe ook toegankelijk is.

Voor de invulling van het horecagedeelte is een selectieprocedure doorlopen: Faken van theehuis ’t Hunebed gaat de horeca verzorgen.

 

De gemeente wil graag de invulling van het informatiegedeelte met bewoners invullen. Wat moet er verteld worden en hoe? Welke ideeën kunnen we aandragen? Voor de aanleg van het vliegveld werd Darp afgebroken en een aantal kilometers verder weer opgebouwd. Dat is een mooi verhaal om te vertellen. Maar er zijn vast ook nog andere verhalen die het vertellen waard zijn. De gemeente zal een bijeenkomst organiseren om de ideeën te verzamelen. Je kunt je aanmelden bij Hennie Schans (341055

of info@darp-havelterberg-busselte.nl).

Nostalgische kalender 2016

 

De Historische Vereniging Havelte e.o. is er wederom in geslaagd een fraaie kalender te maken.

De kalendercommissie laat met deze uitgave de dorpen in de voormalige gemeente Havelte in nostalgie herleven.

 

De kalender is te koop bij één van de bestuursleden.

Leden betalen € 5,– Niet-leden € 7,–.

 


 

Knus thuis met Kerst.

 

Er was eens een rendier op de Noordpool, dat zich achter een schoorsteen verschool. Hij wilde nooit mee.

Hij bleef liever bij zijn ree.

En zei: “Knus thuis met Kerst is mijn parool.”

    

 


 

Ook deze keer vragen wij hulp van de lezer.

Wanneer is deze teamfoto van DVSV gemaakt, ter gelegenheid waarvan en wie staan op de foto? Reacties naar: hisverhavelte@xs4all.nl

Tel: 0521-342643 G.J. Diseraad

 

 

De ijsvereniging Nooit Gedacht blijft bestaan!!

 

Op deze foto wordt de ijsbaan geopend door: Burgemeester G Hensens.

Nu de ijsbaan aan de Ruiterweg blijft bestaan, is het alleen nog wachten op hartje winter

Het bestuur bestaat nu uit: Klaas Molenkamp Marcel Tammeleng Frank de Nekker Michel De Jonge

 Onder de goede inzendingen wordt een leuke prijs verloot!

 

 

Dorpshuisactiviteiten

 

 

Biljarten

Darp is maar liefst 2 biljartclubs rijk. De ene is voor 55 plussers en zij spelen iedere

maandag- en woensdagmiddag vanaf 13.00 uur. Contactpersoon is Jaap de Boer, Schoolweg 10 in Darp.

Daarnaast is er nog een vereniging die om de veertien dagen speelt op de donderdagavond vanaf 20.00 uur.

Contactpersoon is Willem Ems, tel. 341926

Beide clubs kunnen nog leden gebruiken. Lijkt het u leuk eens mee te doen? U mag vrijblijvend een keer kennis komen maken. Ook als u nog nooit eerder gebiljart heeft, bent u van harte welkom!

 

Line Dansen
Wij zijn op zoek naar nieuwe leden die ons team willen komen versterken. Iedereen in de leeftijd vanaf 3 jaar is welkom!!

Plezier en veel lol staat bij ons voorop en niets moet, alles mag!

Kinderen vanaf 3 jaar dansen op maandagavond van 18.00 tot 19.00 uur, kosten € 1,50 per keer. Beginners vanaf 11 jaar dansen op dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur, kosten € 15,00 per maand, te betalen iedere 1e maandag van de maand. Durf je het aan om bij de gevorderden te dansen, bijvoorbeeld omdat je al enige danservaring hebt, dan ben je welkom op de dinsdagavond vanaf 19.45 tot 21.45 uur .Kosten € 15,00 per maand, te betalen iedere 1e maandag van de maand. Leeftijd vanaf 11 jaar.

Locatie: De Stobbe Darp

 

 

 

 

 

 

 

Even stilstaan…..

Door: Joy van der Beek

 

Het jaar 2015 ligt bijna achter ons. Het was een heftig jaar.

Met aan het begin op 7 januari de aanslag in Parijs en aan het eind wéér en nog wredere aanslagen.

Daartussen aardbevingen, overstromingen en orkaangeweld waar duizenden mensen het slachtoffer van werden.

En wat we als mensheid nog steeds niet kunnen en/of willen oplossen: hongersnood in grote delen van de wereld.

Daarnaast steeds meer plekken waar mensen met elkaar in oorlog zijn.

Waar hele steden verwoest worden en de gewone burgers klem zitten tussen de vechtende partijen.

Het komt nu wel heel dichtbij ons met de terroristische dreiging en de vele vluchtelingen, die veiligheid en toekomst bij ons zoeken.

Dit was een jaar van machteloosheid en een mengeling van angst en woede.

Wat moet je dan in een dorpskrant voor het komend jaar wensen aan de lezers ?

We doen toch een poging.

Wetend dat voor miljoenen mensen dit niet zal gelden en wetend dat na een kort staakt het vuren de gevechten weer door zullen gaan.

Maar we wensen dat iedereen de komende feestdagen op eigen wijze mag kunnen vieren in het besef hoe speciaal het is dát we dat kunnen doen.

We wensen onze lezers

een goed en gezond 2016 !

 


 

Dorpskrant Darp, Havelterberg en Busselte

Jaargang : 6    December 2015

Dartvereniging

Tijdens het seizoen van half september tot half maart, iedere dinsdag en/of woensdagavond van

 • tot ongeveer 22.30 uur in ’t Buitenbeentje. Meer informatie bij Vincent Struik 06-29160726

 

Werkgroepen Darp/Busselte: Activiteiten, Lia Valk tel: 852098 Helpende handen, Jan Boers tel: 341845 Historie, Jan Dedden tel: 343165

Huurderscommissie, Wim Molenaar tel: 852309 Verkeer, Joy van der Beek tel: 340445 Zwerfvuil, Emmy van Waning tel: 342718

 

Wist u dat u in de Stobbe ook

 • uw verjaardag kan vieren
 • uw trouwerij kan houden
 • een vergadering kan beleggen
 • gezellig wat kan drinken
 • ruimte kan huren voor een activiteit

 

Wekelijkse activiteiten in de Stobbe

Biljartvereniging 55+ iedere maandag- en woensdagmiddag vanaf 13.00 uur. Meer informatie bij Jaap de Boer, Schoolweg 10, Darp.

Biljartvereniging K.O.T. om de veertien dagen. Op de donderdagavond vanaf 20.00 uur. Meer informatie bij Willem Ems tel. 341926.

Gym 55+ iedere woensdag 13.00 – 14.00 onder begeleiding van Nicolette Berk. Meer informatie bij Jannie Ems tel. 341926.

Klaverjasclub iedere week op maandagavond van 20.00 – 22.00 uur. Voor meer informatie kun je bellen met Jan Jetten tel. 341813.

Line-Dance onder leiding van Ellen Mulder is op maandag avond: kinderen t/m 12 jaar van 18.00-

19.00 en de demo groep van 19.30-21.45. Op dinsdag avond volwassenen van 19.45-22.00 Meer info bij Marjolijn Kruimer 0522-254518

Recreatief Badminton op woensdagavond van

20.00 – 21.30 uur. Meer info dhr. Ben Witteman tel. 341615.

Recreatief Badminton op vrijdagavond van 19.00-20.30 uur. Meer info George van Keulen, tel. 341769.

Schietvereniging om de veertien dagen. Op de dinsdagavond van 19.30 – 22.00 uur. Sep tot april. Meer info: bel Edward Voorn tel. 341122.

Schilderclub op vrijdagmorgen van 9.00 – 12.00 uur is de schilderclub actief. Voor informatie kunt u terecht bij dhr. Biegstraaten tel. 342373 of Janna Bosman tel. 342248.

55+ soos Iedere eerste woensdag van de maand van 14.15 – 16.15 uur vanaf september tot mei.

Voor meer informatie Marry Tuit tel. 341663.

Toneelvereniging “Olde Bessie” oefent iedere donderdagavond om 20.00 uur. Voor meer info kun je bellen met Ingrid de Vos, tel 342168.

Volksdansen Onder begeleiding van Willy Pleister op vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.15. Meer info bij Marry Scheper tel. 342353.

 


Colofon

De Dorpskrant Darp-Havelterberg en Busselte is een initiatief vanuit de Dorpsagenda. De krant is van en voor de inwoners van deze dorpen. De redactie bestaat uit Yvonne Pleister en Joy van der Beek. De vereniging Dorpsgemeenschap DHB ondersteunt de krant met praktische zaken. Zij bemoeit zich niet met – en is ook niet verantwoordelijk voor – de inhoud.

 

 

Email: redactie@darp-havelterberg-busselte.nl ook voor opgave advertenties

Nog geen reacties

Schrijf een reactie


5 − een =