Dorpskrant 2015

dorpskrant-kop

Jaargang : 6    september 2015

Als PDF downloaden: Dorpsnieuws juni 2015

Als PDF downloaden: dorpskrant-sept-2015

    

Terwijl ik dit typ lijkt het wel herfst buiten! Maar wie weet krijgen we nog een mooie septembermaand. De vakantie is voor vele mensen weer voorbij en de scholen zijn alweer begonnen.

Het bestuur heeft bepaald dat het ontvangen van de dorpskrant is gekoppeld aan het lidmaatschap van de dorpsgemeenschap. Diverse mensen hebben al een machtigingsformulier ingevuld. Mocht u dat nog niet gedaan hebben dan kunt u een mailtje sturen naar info@darp- havelterberg-busselte.nl of het bedrag van € 2,50 overmaken op NL58 INGB 0001465034

t.n.v. Dorpsgemeenschap Darp-Havelterberg- Busselte onder vermelding van uw naam, adres en postcode. U wordt dan opgenomen in het ledenbestand.

 

De volgende uitgave is weer begin december, dus als u wat te melden heeft over uw club vereniging of iets leuks van uzelf dat u graag met uw medebewoners wilt delen, dan kunt u dat mailen of gewoon in de brievenbus doen.

De adressen zijn:

redactie@darp-havelterberg-busselte.nl

Veldweg 12, Darp

 


 

Prikken met Roelof is elke 3e zaterdag van de maand. We komen om 9.00 uur bij elkaar om een bakkie te drinken in De Stobbe van daaruit gaan we in groepjes van twee vuil langs de wegen halen met lange prikstokken en vuilniszakken.

Vrijwilligers kunnen zich altijd aanmelden!

De eerstvolgende data zijn: 19 september

17 oktober

21 november

19 december

Eetcafé in De Stobbe

 

Gezellig samen eten in De Stobbe! Om de prijs hoeft u het niet te laten, want een menu kost slechts € 10,50 per persoon (excl. consumpties).

 

Elke maand is er op een donderdag gelegenheid om gezellig samen met dorpsgenoten te eten en bij te praten, houd voor de actuele data de aanplakbiljetten in De Stobbe in gaten.

 

Graag 1 week van te voren opgeven op nummer: 085-2731432 of 06-22952457

Data: 23 september, 22 oktober, 26 november

en 17 december.

 

Aanvang 17.30 uur

 

 

Oplage 215 stuks, Email: redactie@darp-havelterberg-busselte.nl ook voor opgave advertenties

Dans en Energie

 


 

Een workshop dansen waarvan je fit en vrolijk wordt!

 

 

Deze dansworkshop wordt gegeven door Paula Wind, zij werkt als dansinstructeur bij de sportschool in Dwingeloo waar zij dansles geeft aan volwassenen. In haar eigen Dans en Energie workshops probeert ze dansen toegankelijk te maken voor een groter publiek. Paula heeft een positieve, energieke manier van werken die aanstekelijk is. Binnen korte tijd leert zij de deelnemers leuke dansjes aan en voert zij die samen met hen uit. Iedereen die affiniteit heeft met dansen kan meedoen, het is niet moeilijk, het gaat vooral om de fun en het krijgen van energie. De dansjes zijn een combinatie van zumba,

jazz-ballet en streetdance. Laat deze kans niet aan u voorbij gaan en doe mee!

 

Waar en wanneer: In De Stobbe op donderdagen 8 oktober en 19 november van 19.30-20.30 uur

 

(u kunt de workshops afzonderlijk van elkaar volgen)

 

Kosten: 5 euro per keer

Info en opgave: Bij voorkeur via mail dans.energie@gmail.com of

 

Kleuren voor volwassenen

Het inkleuren van mooie afbeeldingen is een heerlijke bezigheid, het geeft ontspanning en samen met anderen is het extra gezellig.

Bovendien is het niet moeilijk, ieder kan het!

 

Er zijn diverse mooie kleurplaten met onder andere bloemen, schilderijen van Monet, maar ook met mandala’s. Daarnaast zijn er ook kerstkaarten om in te kleuren. Stiften, gelpennen en kleurpotloden zijn aanwezig.

 

 

Wanneer: dinsdag 3 november van 19.30 – 21.00 uur

 

Kosten: Bijdrage voor de kleurplaten van ongeveer 1 euro, koffie/thee is voor eigen rekening.

 Voor info of opgave: Lia Valk, 0521-852098  Facebook: DansEnEnergie Paula Wind, 06-48615101


 

Smakelijk eten

Door: Ron en Willemien Vis

 

 

Courgette in zuur

 

Ingrediënten:

1 kg courgettes (schoongemaakt gewicht) 2 uien

3 eetlepels zout

1 liter natuurazijn

300 suiker of iets minder

2 theelepels kurkuma (geelwortel) 3 theelepels mosterdzaad

 

Bereidingswijze:

 

Was de courgettes, snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan. Schep de groente in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken. Breng in een grote pan de overige ingrediënten aan de kook. Laat dit

mengsel enkele minuten doorkoken en voeg de courgettes en uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Schep alles in schone jampotjes, vul de potjes tot aan de rand met het hete kookvocht en doe de deksels goed dicht. Draai vervolgens de potten op de kop en laat zo de potten afkoelen. Het zoetzuur is

het lekkerst u als het minimaal 3 weken laat intrekken. Erg smakelijk bij oosterse gerechten of op brood met kaas, maar het kan eigenlijk overal bij gegeten worden. Het zoetzuur is ruim een jaar houdbaar als het niet is opengemaakt.

In de koelkast bewaren als de pot open is.

 

Puzzel juni 2015

De uitslag van de puzzel was: Zomervakantie

 Jopie de Jong uit Darp mag zich gelukkig prijzen met deze heerlijke cake, gebakken door de redactie.

 

Courgette omelet

 

Ingrediënten:

500 g aardappels (in plakjes) 8 eetlepels olijfolie

1 ui (gesnipperd)

1 courgette (in dunne plakken) 8 eieren

200 g Danish blue (blauwaderkaas), verbrokkeld

 

Bereidingswijze:

 

Aardappelplakjes in 10 min. bijna gaar koken en afgieten. In koekenpan 2 el. olie verhitten en hierin ui fruiten.

Courgette toevoegen en 3 min. meebakken, voorzichtig omscheppen. In schaal eieren loskloppen.

Aardappelplakjes, courgettemengsel en helft van

kaas door ei scheppen. Geheel op smaak brengen met zout en peper. In grote, diepe koekenpan 2 el. olie verhitten en ei- groentemengsel in pan overdoen.

Rest van kaas over omelet strooien.

Deksel op pan leggen en omelet afgedekt op laag vuur in ca. 15 min.

laten stollen. Pan af en toe ronddraaien, zodat vloeibaar ei naar zijkant loopt en bovenkant mooi droog wordt.

Omelet in stukken snijden en serveren. Lekker met een gemengde salade.

DENK HIER MAAR EENS OVER NA!!

Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière mij voor, dat ik voortaan mijn eigen boodschappentas meebreng in plaats van een plastic tas te kopen. “Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu”, zo zegt ze. Ik verontschuldig me en leg haar uit: “Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!” De caissière antwoordt: “Ja, en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag de dag.

JULLIE generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor de toekomstige generaties!” Ze heeft gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet

 

Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel. De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden écht aan recycling. Maar we deden toen niet aan dat groene gedoe! Wij liepen trappen, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw. Wij liepen naar de supermarkt en verplaatsten onszelf niet iedere keer in een 200 PK machine, als we 2 blokken verder moesten zijn. Maar ze heeft gelijk

Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd

 

Baby luiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden. We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energie verslindende machine die continu 220 volt verbruikt. Wind- en zonnen energie droogden onze kleren écht, vroeger, in onze dagen.

Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren, die in het buitenland gemaakt zijn.

Maar de jonge dame heeft gelijk

Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

 

In die tijd hadden we misschien één tv of radio in huis en niet één op elke kamer. De tv had een klein schermpje ter grootte van een zakdoek en niet ter grootte van een kamerwand!

In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.

Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie. In die tijd gebruikten we geen motor- maai- apparaat op benzine als we het gazon maaiden. We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht. Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit.

Wij hadden dat groene gedoe toen niet.

 

 

Wij dronken uit de kraan wanneer we dorst hadden, in plaats van uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid.

Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen.

Wij vervingen de mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is.

Maar, wij hadden dat groene gedoe niet

 

Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxi dienst te gebruiken.

Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.

En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hangt, zodat we contact kunnen leggen met anderen om uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt………

Wij deden niet aan dat groene gedoe

En de caissière heeft echt helemaal gelijk. Natuurlijk zijn plastic tasjes niet nodig, maar al die andere verworvenheden zouden we ook eens nét zo kritisch moeten bekijken.

Natuurtocht op Landgoed de Eese

Door: Marion van Rijn

 

Donderdag 30 juli, na dagen met regen, eindelijk een droge avond. Wel hier en daar een dreigende wolk, maar dat gaf een mooi spel met de dalende zon over de landerijen van de Eese. Parkeren konden we achter de grote graanschuren op het Landgoed. Om ons heen diverse roodbruin geverfde gebouwen in een bijzondere bouwstijl.

Dat roept vragen op natuurlijk en dan is het heerlijk om iemand in de buurt te hebben die op dit landgoed gewerkt heeft. André Baks uit Darp kon ons veel vertellen over de paardenstal, het houten landhuis, het jachthuis, de rentmeester- woning en natuurlijk het slot zelf.

 


Al slenterend langs de paardenweiden vertelde André over het beheer van het landgoed, wat wel en niet mag. De bloemenweiden, het wild dat er voorkomt, de stormschade van de afgelopen week en de blikseminslag in een gezonde acacia. De brandputten die toch een enorme hoeveelheid water moeten kunnen leveren bij brand. De aanplant van jonge eiken, de bescherming van de oude eiken en hoe je eiken in nood herkent. De namen en bijzonderheden van de hier voorkomende kruiden en… twee achteloze jonge reekalven in het lange gras en een buizerd al wandelend over het weiland op zoek naar voedsel.

André vertelde dit alles zo kalm en natuurlijk alsof hij op het landgoed geboren was. Er was tijd en aandacht voor onze vragen en door het rustige looptempo kon je veel om je heen kijken en genieten van de prachtige weilanden met lang opgeschoten gras en bloemen, lanen met eiken en hazelaars, de blauw groene bomenrijen, en hier en daar een oude boerderij met velden met fel gele kamille.

Dit was echt een mooie en leerzame tocht en we gaan graag nog eens met André op pad. Na afloop van deze excursie kregen we nog een kop koffie aangeboden in zijn huis met waarschijnlijk de mooiste tuin van Darp!

Wat gebeurt er als je te veel bomen kapt…

 


 

Boom

Door: J. Boers

 

In mijn tuin daar staat een boom, de hoogste in de straat.

Trots en fier staat hij daar te prijken en weet van geen wijken.

Maar denk niet dat het vanzelf is gegaan ook een boom kent moeilijke tijden.

Kou, sneeuw, zware storm moet hij trotseren. Droogte doet hem haast creperen.

En van de toekomst heeft hij geen weet, de tijd zal het leren.

Maar één ding is zeker: hij zal zich blijven verzetten en niet zwichten.

Ook al moet hij soms diep buigen, hij zal zich altijd weer oprichten.

Daarom, op die boom in mijn tuin blijf ik mij richten.

Opening Boekenkast

Vrijdagavond

25 september 20.00 uur
De grootschalige sluiting van bibliotheken, in de afgelopen tien jaar zijn al

een paar honderd bibliotheekvestigingen gesloten, zal Nederland op termijn opbreken. Ze

zal tot een hogere laaggeletterdheid leiden, een minder goed presterende kenniseconomie, slechter onderwijs, minder gemeenschapszin en verarming. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is vanaf nu de Boekenkast beschikbaar in dorpshuis De Stobbe (Darp) van Welzijn MensenWerk. In dorpshuis De Vlasbarg’n (Uffelte)en De Wiekslag (Wapserveen) werd eerder dit jaar al de Bibliokast geopend.

 

Er duiken steeds meer particuliere bibliotheken op in de vorm van boekenkasten in openbare ruimten, zoals dorpshuizen, of bij mensen thuis waar je gratis een boek of tijdschrift kunt meenemen. Het systeem in De Wiekslag en in De Vlasbarg’n werkt als volgt. Je wilt graag een boek of tijdschrift lezen en gaat hiervoor naar dorpshuis De Stobbe,

De Wiekslag of De Vlasbarg’n waar je uit de boekenkast een exemplaar meeneemt.

Daarvoor in de plaats zet je een ander boek/tijdschrift van jezelf terug. Als je niets hebt om te ruilen, dan mag je het boek/tijdschrift toch gewoon meenemen. Je hoeft uiteindelijk het meegenomen boek/tijdschrift niet terug te brengen.

De boekenkast wordt aangevuld met boeken en tijdschriften die mensen thuis over hebben of die mensen ruilen.

Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om op een laagdrempelige manier te lezen en andere mensen te ontmoeten in het dorpshuis.

De boekenkast is toegankelijk tijdens openingstijden van De Stobbe, De Wiekslag en De Vlasbarg’n.

 

In het weekend van 25-26 september wordt de landelijke burendag georganiseerd. Dit is een initiatief van en gesubsidieerd door het Oranjefonds.

 

In Darp houden we het in de vorm van een gezellige avond op vrijdag

25 september van 20.00 – 22.00 uur.

 

We gaan dit combineren met een soort van gratis ruilsysteem voor boeken in De Stobbe.

De boekenkast wordt feestelijk geopend om 21.00 uur. Iedereen die boeken over heeft, kan ze in de kast zetten en vervolgens een ander boek mee nemen. Heb je het boek uit, dan kan deze weer terug in de kast, zodat iemand het weer kan lezen. Het aanvullen, ruilen of meenemen van boeken kan allemaal tijdens de openingstijden van De Stobbe.

 

De avond is gezellig samenzijn voor alle inwoners van Darp, Havelterberg en Busselte. Er is koffie/thee en iets lekkers er bij en de toegang is gratis.

 

Komt allen!

 

Waar: De Stobbe in Darp

Wanneer: vrijdagavond 25 september van 20.00 – 22.00 uur

 

Kosten: koffie / thee en lekkers is gratis, overige consumpties zijn voor eigen rekening

 

De boekenkast wordt om 21.00 uur officieel geopend door de enige echte: Zwaantina

 

Door: Joy van der Beek

 

Op de thee bij mevrouw Klaasje Baaiman een geboren en getogen Darpse van 91 jaar.

Binnen 5 minuten voel je je helemaal thuis. Geen flauwe kul, maar recht door zee.

Waarvoor ik kwam? Een artikel voor de dorpskrant. Eigenlijk vond ze dat onzin.

Niemand zou dat willen lezen. Toen volgde er een heel gezellig gesprek van meer dan een uur over van alles en nog wat in rap Drents. (Wat was ik blij dat ik een Drentse opa had!) En uiteindelijk stelde ik voor haar zelf een paar vragen te laten kiezen. De antwoorden van Klaasje Baaiman daarop leest u hieronder.

Wat wilde u als kind graag worden?

Na enig nadenken zegt Klaasje dat ze graag naaister had willen worden. Maar je dacht daar vroeger minder over na. Je had minder kansen dan nu. Ze ging al jong naar de wasfabriek en klom daar op. Omdat ze graag haar eigen kleren wilde naaien, kocht haar moeder een handnaaimachine. Heel wat in die tijd. En ze heeft altijd kleren voor de kinderen gemaakt. Vond naaien erg leuk, maar dat lukt haar nu niet meer. Als ze nu jong zou zijn, zou ze in een verzorgingshuis gaan werken. Maar dan wel de tijd mogen nemen om met de mensen te praten! Want dat hebben die mensen nodig!

Wat vond u het leukst op school?

De breischool! Op de lagere school aan de Ruiterweg kreeg je in groep 4,5,6 breien. De groepen 1,2,3 hadden dan vrij. Klaasje kon goed breien en juf J. vroeg haar op een krukje naast haar te gaan zitten en de kleintjes te helpen met gevallen steken enz.

Dat deed Klaasje, maar na en paar keer had ze in de gaten dat haar klasgenootjes de sjaal die werd gebreid bijna af hadden en zij moest steeds de kleintjes helpen. Toen er weer een jonger kind haar vroeg om te helpen, ging ze door met breien om haar sjaal af te krijgen. De juf zag dat ze door ging met haar sjaal en liep op haar toe, pakte het breiwerk af en wierp het in de kachel in de hoek van de klas. Ze mocht niet meer op de breischool komen. Klaasje was helemaal ontdaan en vertelde het haar moeder. Die ging naar school en kreeg als antwoord dat naast de juf mogen

helpen een eer was. “Maar het is nog een kind!”, had haar moeder gezegd. Klaasje mocht weer terug in de breischool. Maar het was niet meer als voorheen.

Waar wordt u vrolijk van?

Van mijn achterkleinkinderen! Gisteren waren ze hier en ik heb genoten! Het zijn een meisje van een jaar en 3 maanden en een jongetje van drie jaar. Ze hebben zulke mooie koppies en ik ben er heel wies mee! Ze hebben goed opgeruimd, want ze zijn goed opgevoed. Maar ’s avonds was ik wel doodmoe.

Waar wordt u moe van?

Van de ouderdom! Ik fiets nog met de elektrische fiets, maar lopen gaat minder. Ik ga wel naar de brievenbus, maar echt een stuk wandelen, nee, dat gaat niet meer.

En geestelijk moe word ik van mijn nieuwe wasmachine. Het lukt me wel, maar alles is net weer iets anders en dat is een heel gedoe. De nieuwe tv was in het begin ook moeilijk, maar dat gaat nu prima.

Van welke spelletjes houdt u?

Eigenlijk ben ik niet zo van de spelletjes. De hele tijd kaarten ofzo is niks voor mij. Ik ging vroeger in mijn vrije tijd liever naaien. En nu ben ik graag in de tuin bezig. Op de Soos vind ik sjoelen heel leuk. Of een potje Rummikub.

Waarvoor vragen mensen uw hulp of advies? Om met ze te praten. Of naar ze te luisteren. Ze vroegen me om naar een meneer te gaan, omdat die iemand wilde hebben om mee te praten. Maar ik ben geen maatschappelijk werkster! Als iets op je pad komt, dan doe je dat. Dus iemand die maar alleen is eens op de koffie vragen, is een kleine moeite. Al toen ik jong was, had ik een groot gevoel voor onrecht. Als mensen in de zorgen of problemen zitten, doet me dat iets. Dat krijg je mee van thuis. Daar stond ook altijd de deur open voor iedereen.

Wanneer waren vriendschappen voor u belangrijk?

Eigenlijk altijd. Ik heb altijd veel vriendinnen gehad. En ik kwam dan ook voor ze op! Nee, ik had vriendinnen zat. Nooit gebrek aan vriendinnen gehad. Maar ja, nu zijn er veel dood. Er blijven steeds minder bekenden over.

Waar bent u trots op?

Op mezelf! Mag dat? Ik ben al heel lang weduwe en probeer het te redden alleen. Je moet het toch zelf doen! Vroeger ging ik veel fietsen met mijn zus, maar die kan dat niet meer. Dus dan maar alleen.

En ik kook en strijk nog. Straks komt er iemand van 86 eten en dan bak ik pannenkoeken. Die doet dat zelf niet meer en ze vindt het zo lekker. Dan geef ik haar wat pannenkoeken mee voor thuis! Ik kan niet tegen vooroordelen. Maar ik kan de problemen van de wereld ook niet oplossen. Ik probeer positief te blijven en hou interesse in de mensen om me heen. Ik ben en blijf nieuwsgierig naar wat er allemaal in de wereld gebeurt.

 


JEUGD EN    HUN HOBBY…..

 

Ronan Boers vertelt….

 Sommige kinderen hebben al vroeg aanleg voor iets. En dan is het heel leuk om te zien hoe zich dat ontwikkelt. Ronan Boers uit Darp begon al jong met kleutervoetbal en kaboutergym. Met voetbal ging het steeds beter. Hij speelde in de voetbalclub van Darp en later, omdat er helaas geen D team meer gevormd kon worden, in Havelte. Daarnaast ging hij op een turnclub in Meppel. Maar hij wilde ook op toestellen turnen en dat betekende dat hij naar Heerenveen moest om bij WIK-FTC te trainen. Toen was het niet meer één keer in de week naar turnen, maar dik 10 uur trainen! En dat naast de schooltijden. Voor wedstrijden kreeg hij vrij van school. Omdat hij duidelijk talentvol was zowel met voetballen als met turnen, werd hij bij beiden sporten gescout.

Dan moet je als kind een keuze maken.

 

Wil je verder met turnen dan moet je heel veel uren in dat trainen stoppen.

Dat betekent weinig tot geen tijd om met vriendjes te spelen. Ronan vertelt dat hij dat soms wel irritant vindt. Maar als hij dan weer in de sporthal komt, vind hij het trainen wel weer héél leuk. Niet alleen Ronan heeft keuzes gemaakt, maar zijn ouders hebben ook moeten kiezen. Of ze wel al die tijd kunnen opbrengen om Ronan naar Heerenveen te brengen en te halen. Maar Ronans ouders staan er helemaal achter.

Vader heeft in het begin voor zijn zoon met een speciekuip als basis, piepschuim erop met tape, een toestel gemaakt om te oefenen met voltige. Wat dat precies was, wist ik niet. De turner leunt op zijn handen en zwaait zijn benen links en rechts om een turnpaard heen en verzet zijn handen om allerlei bewegingen te kunnen maken. Heel spectaculair om te zien. Kinderen leren dat op een soort paddenstoel. En Ronan is goed in

voltige! Ringen vind hij veel moeilijker. Zijn grote droom is ooit mee te kunnen doen aan Olympische spelen. Dat is niet niks, maar vorig jaar was hij derde bij de meerkamp op de Ned. Kampioenschappen. Derde van heel Nederland op alle onderdelen samen! Zijn trainen heeft dus resultaat.

Sinds de zomervakantie gaat hij naar de middelbare school. Bij de OSG Sevenwolden in Heerenveen is een speciale klas voor sporttalenten: het Talenten college Noord (TAN). Ik was heel benieuwd hoe hij die nieuwe school ervaart.

De eerste dag was heel verwarrend volgens Ronan. Maar nu weet hij hoe het werkt. Er zitten zo’n 20 leerlingen van alle leerjaren in één groep. Toptalenten met zwemmen, schaatsen, turnen of judo. Ieder kind heeft zijn eigen weektaak en krijgt uitleg van een vakcoach Engels, scheikunde enz. Hij krijgt opdracht wat hij moet maken of leren.

Alleen de examenvakken worden gegeven. Geen tekenen of handarbeid. In 5 jaar moet Ronan zijn HAVO diploma zien te halen. Maar zijn trainingsrooster bepaalt alles. Er waren 3 weken in de zomervakantie trainingsvrij. Nu wordt er toegewerkt in stappen naar opbouw van die trainingstijd. Na de herfstvakantie heeft hij ruim 27 uur training in de week! Heel pittig, maar Ronan heeft daar geen moeite mee. Hij vertelt dat ze naar Engeland gaan om daar te turnen. Hij vindt het wel super moeilijk dat hij op school alle verantwoordelijkheid zelf heeft. Geen juf meer die zegt wat hij nu moet gaan doen. Zijn fiets staat bij zijn school. Na de lessen gaat hij op de fiets met een vriendje naar de sporthal om te trainen. Daar trainen alle turners, ook Epke Zonderland.

De trainer van Epke geeft af en toe ook een tip aan de andere turners. Tegen Ronan had hij gezegd toen hij zijn afsprong gemaakt had”: “Wel blij blijven kijken!

Ronan doet me voor wat voor gezicht hij trok toen hij neerkwam….

Er hangen camera’s om later terug te kijken hoe je het gedaan hebt. En daar leer je veel van, maar het is eerst wel gek als je jezelf bezig ziet.

De moeilijkste keuze voor Ronan was dat hij nu moest stoppen met voetballen. Naast turnen zou voetballen te veel risico op blessures opleveren. En in het weekend zou hij rust moeten nemen. De jongens uit het team in Havelte zijn vrienden voor hem en dit moeten opgeven, viel hem heel erg zwaar. Maar hij gaat wel naar ze kijken en proberen contact te houden. Denkt hij van het turnen te kunnen leven? Ronan is daar heel stellig in.” Nee, dat heb ik gevraagd. Je moet er een baan bij hebben. Zelfs Epke Zonderland

kan er niet van leven, ondanks de reclame spotjes. Epke leert nu voor dokter!

Eerst dacht ik architect te worden en toen fysiotherapeut. Maar ik weet het nog niet echt.” eindigt Ronan.

Voorlopig heeft hij genoeg te doen. Lange dagen door het trainingsrooster.

Maar het is zijn grote passie en hij heeft er ongelooflijk veel voldoening in als iets hem lukt. En het is mooi om te zien hoe bevlogen hij vertelt over zijn sport.

We zullen zeker nog van hem horen.

 

 

 

 

 

 

Veel succes Ronan

 

Er zijn meer kinderen die een hobby hebben en daar heel veel tijd in stoppen. Die willen we graag de kans geven daarover iets te vertellen. Ronan

 


Rozemarijn en Marleen Koning

 

Hun verhaal staat in de volgende editie van de dorpskrant december 2015.

ROMMELMARKT

 

 

 

Op zaterdag 31 oktober van 9.30 – 12.30 uur wordt weer de jaarlijkse rommelmarkt in De Stobbe in Darp georganiseerd.

De opbrengst komt geheel ten goede aan de OBS De Veldwikke in Darp.

Heeft u spullen over en wilt u deze ter beschikking stellen voor de verkoop, dan kunt u deze op vrijdag 30 oktober aan de weg zetten, vanaf 13.00 uur worden de spullen opgehaald.

We kunnen bijna alles gebruiken, behalve witgoed, computerschermen en grote meubels.

De mooiste stukken worden tijdens de markt geveild.

Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om een keer standhouder te zijn, maar ook naar mensen die mee willen helpen om na afloop de spullen in te pakken, want de artikelen die overblijven, gaan naar de kringloopwinkel.

Vooral de breekbare spullen moeten goed ingepakt worden, want het zou natuurlijk zonde zijn als die het transport niet overleven.

Als u mee wilt doen dan bent u van harte welkom! U kunt zich opgeven bij Theo Mulder, telefoonnummer: 343447

 


Wij vragen de lezers hulp bij het invullen van namen van de personen die op onderstaande foto staan.

De foto is gemaakt in 1962. Met de gehouden gekostumeerde wedstrijd wilde men de kas spekken van het weer zelfstandig geworden DVSV. Reacties kunt u sturen naar: hisverhavelte@xs4all.nl

Een telefoontje mag uiteraard ook: 0521-342643

 


 

 

 

    

Overpeinzingen van een Pelgrim

Door: Marja Dedden

 

23 April vertrok ik naar Santiago de Compostella. Eerst met vliegtuig naar Frankrijk en vandaar met de bus naar St. Palais mijn startpunt. Het was als een sprong in het diepe, niet wetend hoe diep en wanneer je weer bovenkomt. Na 1100 kilometer lopen kan ik niet anders zeggen dan dat het een geweldig mooie ervaring en boven verwachting was. De Camino is een heel leven in een korte tijd. Je leert heel veel mensen kennen van over de hele wereld. Je hebt met vele van hen diepgaande gesprekken. En je neemt weer afscheid. Van sommigen voorgoed, anderen kom je nog regelmatig tegen en dan ben je erg blij te ontdekken dat ook zij het nog steeds volhouden en met sommigen bouw je een band op voor het leven.


Er vormt zich een groep en samen deel je lief en leed. Veel gezongen en gelachen. Heerlijk gegeten en gedronken ;-).

De dagen wisselden elkaar af wat de zwaarte van de route betrof en ook hoe je zelf in je vel zat.

Of je alleen liep of met de groep, net waar je behoefte aan had. De herbergen leren je ook buiten je comfortzone te gaan. Je moet wel. Soms met 4 en andere keren met 40 op een zaal slapen in stapelbedden die niet altijd zo stevig waren.

Matrassen die te hard of juist te zacht of er helemaal niet waren. Je was gewoon blij dat je een slaapplek had. De douche met warm water of alleen koud. Voor jou privé of douches dat je je medepelgrims beter leert kennen dan je gehoopt had!

Druk heb je het ook als pelgrim. Na een dag lopen is het douchen, je bed opmaken, spullen klaarleggen voor de nacht om te voorkomen dat je dat in het donker moet doen en je medepelgrims uit de slaap houdt. De was doen, want je wil het droog weer mee of aan de volgende dag. Zorgen voor je ontbijt en eten voor de volgende dag. En dan als dat allemaal weer gelukt is: uitrusten, eten en je ervaringen delen. De mooiste en ontroerendste verhalen hoor je.

Alles is er en alles mag er zijn. Geen oordeel. Geen stress.

Op de Camino is het leven simpel en je vraagt je af waarom we er met zijn allen, in het dagelijks leven, vaak zo’n gecompliceerde puinhoop van maken.

 

 

Bokkie

Door: Zwaantina

 

Onze eerste kennismaking was in de nazomer van 2014.

Op het heideveld in het waterwingebied achter de school stond een nog jonge ree, een Bokkie rustig te grazen. Dan verwacht je dat naar mate je dichterbij komt, het diertje met de snelheid van de wind de benen gaat nemen. Maar dat deed dit exemplaar niet. Hij bleef staan waar hij stond, tilde de kop op, keek ons aan zonder een spoortje van angst en verzette geen poot. Vreemd, tenslotte is de mens, zeker met hond misschien wel zijn grootste vijand.

Maar dit exemplaar was niet onder de indruk. En het bleef niet bij die ene keer.

Met regelmaat zag ik hem staan, soms op afstand, soms heel dichtbij, rustig, bijna onverschillig grazend alsof het hele bos hem toebehoorde.

Zelf Buddy leek het normaal te vinden want hij ondernam geen enkele poging tot nadere kennismaking.

De natuur op z’n mooist en dat zo dichtbij.

 

Maar de zomer verdween en zo ook Bokkie, jammer want het waren altijd bijzondere momenten.

Tot vorige week, ik loop ’s morgens vroeg nog wat dromerig in het bos, tot ik wat geritsel hoor.

En ja hoor, op zo’n dertig meter afstand staat een reebok, rustig te grazen, tilt de kop op en kijkt ons aan, en wij kijken terug. “Bokkie,” denk ik, groter

– sterker – maar net zo stoer en onverschillig als vorig jaar.

Goedemorgen Bokkie, weer geen enkele reactie, hij kijkt, hij kauwt en verzet geen poot.

Het is mij een raadsel hoe hij met een dergelijk roekeloos gedrag een jaar heeft weten te overleven, maar ik ben blij dat het zo is.

Dorpskrant Darp, Havelterberg en Busselte

Jaargang : 6    september 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dartvereniging

Tijdens het seizoen van half september tot half maart, iedere dinsdag en/of woensdagavond van

  • tot ongeveer 22.30 uur in ’t Buitenbeentje. Meer informatie bij Vincent Struik 06-29160726

 

Werkgroepen Darp/Busselte: Activiteiten, Lia Valk tel: 852098 Helpende handen, Jan Boers tel: 341845 Historie, Jan Dedden tel: 343165

Huurderscommissie, Wim Molenaar tel: 852309 Verkeer, Joy van der Beek tel: 340445 Zwerfvuil, Emmy van Waning tel: 342718

 

Wist u dat u in de Stobbe ook

  • uw verjaardag kan vieren
  • uw trouwerij kan houden
  • een vergadering kan beleggen
  • gezellig wat kan drinken
  • ruimte kan huren voor een activiteit

 

Wekelijkse activiteiten in de Stobbe

Biljartvereniging 55+ iedere maandag- en woensdagmiddag vanaf 13.00 uur. Meer informatie bij Jaap de Boer, Schoolweg 10 in Darp.

Biljartvereniging K.O.T. om de veertien dagen. Op de donderdagavond vanaf 20.00 uur. Meer informatie bel Willem Ems tel. 341926.

Gym 55+ iedere woensdag 13.00 – 14.00 onder begeleiding van Nicolette Berk. Meer informatie bij Jannie Ems tel. 341926

Klaverjasclub iedere week op maandagavond van 20.00 – 22.00 uur. Voor meer informatie kan je bellen met dhr. Jan Jetten tel. 341813

Line-Dance onder leiding van Ellen Mulder is op maandag avond: kinderen t/m 12 jaar van 18.00-

19.00 en de demo groep van 19.30-21.45. Op dinsdag avond volwassenen van 19.45-22.00 Meer info bij Marjolijn Kruimer 0522-254518.

Recreatief Badminton op woensdagavond van

20.00 – 21.30 uur . Meer info dhr. Ben Witteman tel. 341615

Recreatief Badminton op vrijdagavond van 19.00-20.30 uur. Meer info George van Keulen, tel. 341769

Schietvereniging om de veertien dagen. Op de dinsdagavond van 19.30 – 22.00 uur. Sep tot april. Meer info: bel Edward Voorn tel. 341122

Schilderclub op vrijdagmorgen van 9.00 – 12.00 uur is de schilderclub actief. Voor informatie kunt u terecht bij dhr. Biegstraaten tel. 342373 of Janna Bosman tel. 342248

55+ soos Iedere eerste woensdag van de maand van 14.15 – 16.15 uur vanaf september tot mei. Voor meer informatie Marrie Tuit tel. 341663

Toneelvereniging “Olde Bessie” oefent iedere donderdagavond om 20.00 uur. Voor meer info kun je bellen met Ingrid de Vos, tel 342168

Volksdansen Onder begeleiding van Willy Pleister is op vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.15 uur. Meer info bij Marry Scheper tel. 342353.

 


Colofon

De Dorpskrant Darp-Havelterberg en Busselte is een initiatief vanuit de Dorpsagenda. De krant is van en voor de inwoners van deze dorpen. De redactie bestaat uit Yvonne Pleister en Joy van der Beek. De vereniging Dorpsgemeenschap DHB ondersteunt de krant met praktische zaken. Zij bemoeit zich niet met – en is ook niet verantwoordelijk voor – de inhoud.

 

 

Oplage 215 stuks, Email: redactie@darp-havelterberg-busselte.nl ook voor opgave advertenties

Nog geen reacties

Schrijf een reactie


− 1 = zeven