Dorpskrant dec 2011

Download de dorpskrant in PDF formaat: dorpskrant2011dec

 

Van de redactie

Beste lezers, de redactie is erg blij met de grote hoeveelheid kopij die ingestuurd is. Natuurlijk staat de duurzame en integrale herinrichting van Darp uitgebreid in de krant. Ook is de redactie blij een oude bekende te mogen verwelkomen. Zwaantina zal vanaf heden ook voor de nodige teksten zorgen. Rest ons niets meer dan u hele fijne feestdagen toe te wensen en veel leesplezier met deze extra dikke editie.

AGENDA

9 jan      Tarot cursus

19 jan     Spelletjesavond voor volwassenen

21 jan     Prikken met Roelof

26 jan     Eetcafé in de Stobbe

17 feb    Try-out ’T Olde Bessien

18 feb    Prikken met Roelof

18 feb    ’T Olde Bessien

“Vrömd volk op het arf”

 

23 feb    Eetcafé in de Stobbe

17 mrt    Prikken met Roelof

22 mrt    Eetcafé in de Stobbe

21 apr   Prikken met Roelof

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Uitnodiging voor de schooljeugd t/m 15 jaar van Darp, Havelterberg en Busselte

 

Op vrijdag 17 februari 2012 spelen wij de try-out. Wij vinden het leuk als jullie hierbij aanwezig zullen zijn. Om 20.00 uur worden jullie verwacht in dorpshuis “De Stobbe” in Darp. De entree is gratis.

 

 

In deze krant o.a.:

v  Toneeluitvoering ’T Olde Bessien

v  Tentoonstelling werkgroep Historie

v  Duurzame en integrale herinrichting Darp

v  Verhaal Roelof Boers

v  Daar zakt mij de broek van af

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Sluitingsdatum kopij april, 12 maart 2012  

 

Op weg naar de Kerst

Grijs en donker

dient zich aan.

Wij kunnen slechts

de tijd doorstaan.

Dan spreekt mijn stil verlangen

al wat leeft met wit behangen

Twee dagen wit

als pleister op de wonde.’

Twee dagen wit

als vergeving op de zonde.

Geen enkel kaarsje schenkt het zicht

gelijk Goddelijk wit in `t maanlicht.

Een kerstverhaal

een kind op schoot.

Voor even niet

de wereldnood.

Een koor dat klanken naar de hemel stuurt

een ster die fonkelend naar beneden tuurt.

Het grijs aan `t oog ontrokken

als de hemel opengaat.

In grote witte vlokken

glinsterend als brokaat.

Kerst in mijn gedachten

mag wit het grijs verzachten.

Zwaantina

 

 

Toneelvereniging ’t Olde Bessien speelt “Vrömd volk op het arf”.

Door Ingrid de Vos

Ook dit jaar hebben de spelers en leden van toneelvereniging ’t Olde Bessien weer vele avonden gerepeteerd om zich het stuk “Vrömd volk op het arf” eigen te maken. Onder leiding van regisseur Erik Bakker is het wederom gelukt een schitterend en lachwekkend schouwspel ten tonele te brengen. “Vrömd volk op het arf” is een komisch blijspel geschreven door Herman van der A.

Korte samenvatting:

Willem Veldman is boer. Om het hoofd boven water te kunnen houden gaat hij er asperges bij verbouwen. Opa, zijn schoonvader, vindt dit maar niks voor een echte boer. Hij besluit samen met Johannes, een rare kwast die eigenlijk in dienst was genomen als aspergesteker, een camping bij de boerderij op te zetten. Dit plan zorgt voor de nodige strubbelingen en ook heel wat hilariteit.

Dit stuk wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsoren.

De première van “Vrömd volk op het arf” is op zaterdag 18 februari 2012 in dorpshuis De Stobbe in Darp. Het begint om 20.00 uur en er is gezellige muziek na afloop. Entree € 8,00 p.p.

 

De spelers van ’T Olde Bessien (foto 2010)

Vuurwerk opruimen

Oud en Nieuw komt dichterbij. Knallend wordt het oude jaar uitgeluid. Laten we het nieuwe jaar goed beginnen door de troep van het vuurwerk zo snel mogelijk op te ruimen.

 

Tarot cursus in Darp.

Door Arno Staal

Op de ambachtsmarkt is gebleken dat er wel interesse was voor een wat uitgebreidere uitleg van de Tarot. Daar is nu gelegenheid voor op maandag 9 januari.

Voorlopig zal het één avond betreffen waarin wordt uitgelegd wat de Tarot wel en niet is, waar het vandaan komt en hoe het werkt. Er wordt in deze avond duidelijk uitgelegd hoe er mee te werken voor jezelf om meer inzicht te krijgen in je dat wat je leven inhoud. En hoe je het zou willen laten worden!

Ik werk met een moderne versie van de Tarot waarin de huidige tijdsgeest is verwerkt en niet meer wijst naar middeleeuwse taferelen of doemscenario’s.

Een luchtige avond waarin je veel kunt ontdekken.

Tevens aan het begin van het jaar een mooi moment om je goede wensen kracht bij te zetten.

Kosten; € 5,- Opgeven;Arno.staal@gmail.com

 

 

Nieuws uit Havelterberg

Door Gerrie Vink

Zoals de bewoners uit Havelterberg wel al hebben vernomen, is er een kliko-verzamelplaats gerealiseerd te hoogte van Bisschopsbergweg nr. 5. Deze is in samenwerking met de gemeente Westerveld aangelegd, na aanleiding van klachten over verkeersveiligheid en gebrek aan ruimte bij het legen van de kliko’s.

 

We hebben dit jaar weer een aantal nieuwe bewoners kunnen verwelkomen. Wij wensen u veel woonplezier toe.

De gemeente heeft voor komende winter besloten in de buitengebieden geen strooizout meer aan te bieden. Dit houdt voor Havelterberg in, dat bij het voetbalveld geen container meer geplaatst gaat worden.

De dorpsgemeenschap zal ook voor komende jaar het onderhoud van de bosjes aan de Haarweg en Bisschopsbergweg in de gaten houden. Nieuwe ideeën en suggesties  voor verandering van de bermen kunt u mailen naar info@darp-havelterberg-busselte.nl of schriftelijk naar Gerrie Vink, Bisschopsbergweg 10 Havelterberg.

 

Vuurwerk opruimen

Oud en Nieuw komt dichterbij. Knallend wordt het oude jaar uitgeluid. Laten we het nieuwe jaar goed beginnen door de troep van het vuurwerk zo snel mogelijk op te ruimen.

Spelletjesavond voor volwassenen 

Het lijkt me gezellig om met een aantal mensen een gezellige spelletjesavond te organiseren. Ik houd zelf erg van het woordenboekspel, het geeft niet als je het nog niet eerder gespeeld hebt, want dit kan echt iedereen!

Maar als je zin hebt om een ander spel te spelen, neem het dan gewoon mee, we kunnen ter plekke bepalen welk spel gespeeld wordt, bij veel belangstelling kunnen we opsplitsen in meerdere groepen en kunnen er meerdere spellen tegelijk gespeeld worden.

Donderdag 19 januari 2011 van 19.30 – 22.00 uur

Minimaal 6, maximaal 20 personen

Geen kosten,  Consumpties zijn wel voor eigen rekening.

Info en opgave bij Lia Valk, 852098 of lia.valk@gmail.com

 

 

 

Snuffelen in het verleden

Ik hoor het mezelf nog zeggen, “ ik ga EVEN naar De Stobbe”, waar de verzamelde foto`s  van de werkgroep Historie die dag waren te zien.                                                                             Als niet geboren Darper dacht ik dat de tentoonstelling voor mij niet zo interessant  zou zijn. Het tegendeel bleek waar.

Dat “eventjes” werd een lange ontdekkingsreis in verleden. Het begon al bij de deur, stapje voor stapje terug in de tijd .

Veel belangstellenden op zoek naar herkenning, naar verleden naar zichzelf, broertjes zusjes, in overall of schortjes met klompen aan de voeten en vlechtjes in het haar.

Het huis waar ze woonden en waar het heeft gestaan en toen, zoals gezegd, kwamen de Duitsers en was het van de baan.                                                                                                          De “krotwoningen” en “kiek uut”, nooit geweten wat het was, tot dat ik het daar voor het eerst van mijn leven zag.

 

 

Lachende mensen, blij zwaaiend op weg naar het feest,  of bepakt en bezakt op weg naar iets,                                                                                                       allemaal kiekjes van hoe het is geweest.

Buren herkent in voor mij onbekende kindergezichten,   nieuwe weetjes opgedaan in oude krantenberichten.

Opa`s oma`s kwiek en nog bij de tijd.                                                                                                             Vaders, moeders in hun jonge jaren lang voordat jezelf bestond.

Vele mensen van voorbij, van voor de oorlog of dichtbij.

Een vergeelde foto van een echtpaar zonder naam,                                                                                     hun blikken koud verstard,    zichtbaar door het zware leven veel te jong al oud, gehard.

Wie waren zij, waar kwamen ze vandaan.

Schoolfoto`s, wandelvierdaagse, een breiclubje, de voetbal, een zangkoor, reisjes naar de KLM,                                                                                                                         stille getuigen door de jaren heen.

Het beleven van verleden bracht mensen weer bijeen.

Tenslotte nog de film, over hoe het vroeger ging,

Het gaf mij het uitzicht wat ik had als kind,                                                                                                     zo vond ook ik herkenbare herinnering.

Vroeger werkt verslavend, vroeger smaakt naar meer,    Dus werkgroep Historie,,,,,,,, tot een volgende keer.

Zwaantina

 

Feest tussen het zwerfvuil!

Door Marion van Rijn

Met gejoel en gelach kwam de groep zwerfvuilzoekers een paar maanden geleden weer naar binnen gewaaid. De velgekleurde hesjes werden weer aan Roelof teruggegeven en de handen geschrobd. Met verwondering werd de opbrengst van twee uurtjes vuil zoeken besproken. Dat valt toch altijd weer tegen. We denken steeds, ach er ligt niet zoveel in de bossen dat valt wel mee, en al lopende wordt die vuilniszak toch steeds zwaarder.  We vonden dat we weer goed werk hadden geleverd op onze vrije zaterdag, tijd voor koffie met zelfgebakken taart.

 

Een welverdiende kop koffie na het zwerfvuil ruimen.

Een grote groep schoof er die keer aan tafel. Zo’n acht volwassenen en  een stuk of vier kinderen. Altijd weer leuk en verrassend om te zien wie er op komt dagen voor zo’n karwei met een slecht imago. Jan Peters moet er soms stug voor lobbyen. Deze werkgroep bestaat nu zo’n twee jaar en het boeiende vinden wij de verscheidenheid aan mensen die we tot nu toe ontmoet hebben. Hun uiteenlopende hobby’s of beroepen vinden we eigenlijk wel bijzonder voor zo’n klein dorp.

Hun afval is alleen een beetje saai. Vooral petflessen en foliezakken voeren de boventoon.

We hadden die zaterdag Arno Staal in de groep, een boeiende verteller maar zijn uitleg over zijn muziekinstrument snapte ik niet zo. Het platvloerse werk van vuil ophalen zorgde er waarschijnlijk ook voor dat ik me met geen mogelijkheid een voorstelling kon maken van wat hij bedoelde.

‘Weet je wat, ik ga wel even mijn hang halen dan kan ik beter uitleggen wat ik bedoel.’zei hij.

Dat was een goed idee.

Teruggekomen plaatste hij een stoel buiten de kring van koffiedrinkers en zette een metalen bol met deuken op zijn knieën.

Iedereen roezemoesde gewoon verder en geluiden van schuivende kopjes en schrapende lepeltjes klonken. Net toen mijn wenkbrauwen vertwijfeld naar boven klommen klonken er wonderlijke klanken uit dit buitenissige instrument. Het had op iedereen hetzelfde effect. Halfuitgesproken zinnen bleven hangen, ogen richtten zich als door een magneet op dat instrument  en stoelen werden muisstil zo gezet dat men goed kon zien wat er gebeurde.

De handen van Arno veegden, sloegen en tikten een ritme op verschillende plaatsen op de bol en het staal zong… liefelijk, uitnodigend, vriendelijk, geruststellend. Als een soort stem met een gonzende ondertoon en ploffende zachte ijzerwoorden. Meeslepend ook. Beelden van kabbelend water ,zilver groene velden kwamen bij me op.

Aan het eind van de melodie was er even een diepe stilte alsof iedereen eerst weer op aarde moest landen maar toen regende het ook vragen. ‘Hoe wordt die gemaakt en hoe is hij uitgevonden  en wat betekent hang eigenlijk.’

 

 

 

Arno vertelde dat “hang”, hand betekent in het Zwitserse dialect rond Bern. Hij is uitgevonden door Sabina Schärer en Felix Rohner van origine eigenlijk makers van steeldrums. Ze ontwikkelden een nieuw soort plaatstaal en werkten tien jaar lang met verschillende legeringen,  hitte en stikstof, uitrekken en onder spanning zetten om de klanken te verfijnen en het toonbereik te vergroten. In 2001 presenteerden ze hun eerste generatie hang op de Frankfurt Music Fair. De hang van Arno behoort tot deze generatie en is voorzien van serienummer en handtekening van de makers.

De verschillende klanken worden veroorzaakt door de deukjes die met de hand zorgvuldig in het staal geklopt zijn. Dat zet het staal onder spanning en geeft de typische resonerende klank. In het centrum van de hang is een diepe basistoon geplaatst. Deze centrale toon wordt “ding” genoemd en resoneert voor het grootste deel in de hele onderzijde van de hang. Elke hang heeft zijn eigen unieke klankkleur …

Grappig is dat, net als de stemmen van mensen.

Arno heeft die ochtend wel drie keer een mooie melodie of klankenspel voor ons gespeeld tot dat er een kinderstem klonk van een jongen die zijn eigen vraag niet langer kon weerstaan.

‘Mag ik…?’ vroeg Boaz, met grote ogen van verwondering.

‘Nou heel, heel voorzichtig dan.’

Met een mooie kromme kindervinger tikte hij heel voorzichtig op het staal.

‘Pfingg’ fluisterde de hang vriendelijk terug.

 

Appeltaart bakken zonder suiker

Door Willemien Oostveen

De biologische appeltaart zonder suiker en boter was een succes. Er kwamen 8 november j.l. 4 vrouwen gewapend met springvorm en schort binnen. Alles stond al gereed op de tafels in de keuken. Iedereen ging meteen met het deeg aan de slag en er werd druk gekneed. Nadat de appels geschild en de rozijnen gewassen waren werd alles in de bakvorm gedaan. Tijd voor een theepauze. Daarna gingen de taarten in de oven en toen ze om half 10 klaar waren kon iedereen naar huis met een lekkere warme appeltaart.

 

 

Breicursus

Door Willemien Oostveen

Op 11 oktober was het zover, de eerste breiavond. 3 Vrouwen sterk, gewapend met breipennen en wol kwamen om half 8 de Stobbe binnen. Eerst werden de steken opgezet, de vrouwen hadden ooit wel eens gebreid, dus dat was snel geleerd. Er werden sokken, een mouwloos vestje en een mouwsjaal opgezet.

Na een korte onderbreking voor een kop thee gingen we weer kwiek aan de slag. Het breiwerk schoot al aardig op. Hier en daar viel wel eens een steek, die door Willemien weer opgeraapt werd. Kortom, het was een gezellige avond, waar er nog twee van volgden.


 

Ambachtsmarkt

Door Lia Valk

Op 10 september 2011 was voor de 2de keer de Ambachtsmarkt in De Stobbe.

Tijdens deze markt konden mensen hun cursus promoten. Bezoekers konden de resultaten bewonderen van eerdere cursussen, zoals van het boetseren, houtsnijden en vilten.

Er lagen voorbeelden op tafel voor de breicursus. Men kon meedansen met de Line dance groep, er was een demonstratie wol spinnen, er was een mini sessie Tarot kaarten leggen, je kon kaarten maken met bijenwas, of een klein stukje bloemschikken, kortom er was van alles te doen. Het was dan ook een gezellige drukte.

Inmiddels zijn de meeste cursussen al weer voorbij en kijken we uit naar een nieuw aanbod voor 2012.

Als u een leuke hobby heeft en die graag met mensen wilt delen door middel van een workshop of een korte cursus, laat het dan even weten.

U kunt bellen met Lia Valk voor informatie of overleg: 852098 of lia.valk@gmail.com

 

 

Tuinvaas met sokkel gestolen!

Door de redactie

Joy van der Beek meldde de redactie dat haar tuinvaas gestolen is in de nacht van 8 december.. De plant stond keurig op de grond. Om het ding te versjouwen , moet je met z’n tweeën zijn.

Het stormde nogal die nacht dus mijn hond heeft ook niet aangeslagen.

Aangifte gedaan, maar ja. Nu opletten of hij ergens wordt aangeboden. Of hij wordt gewoon als oud ijzer verkocht. Hardstikke zonde.

Maar… het schijnt vaker voor te komen, kreeg ik te horen. Ook tuinstellen en potten met buxus etc.

Ik heb de p … in, want het was een cadeau van Gert en de kinderen voor mijn 60 ste verjaardag.

Dacht dat vastmetselen hier niet nodig zou zijn.

Nou ja.. Bij deze U bent gewaarschuwd. En mocht u iets gehoord of gezien hebben laat het Joy of de redactie weten.

 

 

 

Wandelpad langs vijver Havelterberg

Door Ronald van Woensel

In samenwerking met Vitens zijn een aantal vrijwilligers bezig om het wandelpad langs de vijver begaanbaar te maken. Vanaf het uilenbos wordt het oude pad dat in de loop der jaren helemaal was dichtgegroeid gesnoeid. Vitens heeft aan de rechterzijde van de vijver een wandelpad aangelegd. De gemeente gaat het bordje “verboden toegang” dat aan het begin van het pad aan de ruiterweg staat weghalen, en dan is er een mooi wandelstukje aan de omgeving toegevoegd. Ik hoop dat er veel gebruik van zal worden gemaakt.

Update: De werkzaamheden zijn gereed. Het pad is volledig gesnoeid en de doorgang open gemaakt.  Meer foto’s zie de website: www.darp-havelterberg-busselte.nl

Daar zakt mij de broek vanaf

Crisis

Het zal u niet zijn ontgaan, we zitten in crisis,

Er moet bezuinigd worden.

Er gaat geen dag voorbij of het wordt je voorgeschoteld, van s`morgens vroeg tot s`avonds laat. Crisis crisis  crisis .

En we voelen het allemaal in de portemonnee er is geen ontsnappen aan.

Het schoolzwemmen, foetsie

De bibliobus, foetsie

Zwembaden op de tocht.

Simpelweg,  “het geld is op”.

Dat niet elke instantie gebukt gaat onder financiële nood blijkt wel uit het volgende bericht.

Bron,Telegraaf 5 november 2011.

Hersteloord voor gestreste bijen

Staatbosbeheer weet te melden dat het

Drentse natuurgebied Bargerveen is ingericht als rustoord voor gestreste bijen die van de kaart raken bij het bestuiven van gewassen in het aangrenzende kassengebied.

Nee, nu niet onmiddellijk in de stress schieten want de overwerkte beestjes moeten na een paar weken uitpuffen gewoon weer aan de slag.

Ik weet natuurlijk niet hoe u hier over denkt maar hier zakt mij de broek vanaf.

Zwaantina

 

Roelof Boers vertelt van vroeger

Door Marion van Rijn

Op een koude middag in november ging ik nog gauw even bij Roelof langs. We moesten de zaterdag daarop weer zwerfvuil ophalen in het dorp en ik wilde weten of onze baas van de werkgroep al beter was. Wij hebben gelukkig een vrolijke baas die altijd een praatje heeft en niet al te moeilijk doet.

Ik liep achterom want de grendels van de voordeur kan Roelof nu, met die gekneusde linker elleboog, niet open krijgen. Zulk soort alledaagse dingen zijn dan ineens obstakels van jewelste. Tegen de schutting stond de grote schuldige van het hele verhaal, een droevig, verlaten aanhangwagentje.

Binnen in zijn warme kamer zat Roelof op zijn stoel met de linkerarm steunend op een kussen. Hij vertelde verontrust aan een buurvrouw hoe zijn eigen aanhangwagentje hem pootje had gehaakt en hoe hij op zijn linker elleboog was geland.

‘Nou weet je wat, ik zal lekker wat pannenkoekjes voor je bakken dan heb je vanmiddag alvast wat te eten. Hoef je je daar geen zorgen om te maken,’ en weg rende de buurvrouw.

De ogen van Roelof glommen van plezier.

‘Ik voel me tegenwoordig net de koning van Darp. Of het nou vremd is of eigen ze bieden mij van alles aan. Anneke van de Stobbe, de buren kennissen noem maar op.’

 

 

Roelof temidden van de zwerfvuilopruimers

‘Nou daar heb je het zelf naar gemaakt hoor, je staat altijd voor anderen klaar en je zit vol vrolijke verhalen,’ zei ik terwijl ik een stoel aanschoof.

Roelof legde het kussen weg waar zijn linkerarm op lag en ging rechtop zitten.

‘Oh, maar d’r is ook verdriet  zat west hoor. Maar verdrietig zijn bij de mensen dat doe ik niet, daar moet je anderen niet mee vervelen.’

De ogen van Roelof keken even peinzend in de verte en de vrolijke lijnen in zijn gezicht bogen zich naar beneden.

‘Hoe is het nu met die arm?’

‘Nou, dat is nog niet best. Dat ik nou net weer op die arm val hè, net die arm die ooit verbrieseld west is. Dat rot karregie ook! ’

‘Hoe zo verbrijzeld, hoe heb je dat ooit voor elkaar gekregen?’

‘Nou, ik was zo’n zeventien jaar denk ik en ik was zakhokker in Meppel. Zakken naaien en verstellen wee je wel? Op een dag reed ik op de fietse van de zakkenstopperije naar huus en daar reed Anna Nijenhuis voor mij. Anna Nijenhuis woonde in het zandgat achter waar nu zo’n beetie de schoele staat. Die had een boerenwagie met sukerbieten der op en een klein peerdtie der veur.

Wat deed deze slimme jongen, die holde de hanen aan de wagen vast en rolde de sukerbieten een voor ene de straat op. Achter mij reden twee motoren en die begonnen natuurlijk vervaarlijk te slingeren om die sukerbieten te ontwijken. Afijn, ene van die motorrijders gaf mij een schöp anders was hij over mijn nekke gereden en de tweede reed over mijn arm. Zo is dat egaone. Ja, en toen moest deze jongen, door zijn streken, voor twee jaar in revalidatie in Leersum.’

‘Helemaal alleen?’ vroeg ik ongerust.

 

‘Van huus weg heb ik geen moeite met. Ik kan mezelf goed vermaken hoor. Dan ben je nog jong en dan kan je overal mee henne. Nee, uiteindelijk best een goede tijd aan over gehouden alleen wel een pienlijke. De arm werd stief tegen de borst gebonden en af en toe gingen ze op die arm zitten om hem goed recht te krijgen. Ja, brullen was dat dan hè.’

‘Maar kon je daarna nog aan het werk komen met die arm?’

‘Jawel hoor. Ik heb daarna bij de boeren in de Noord-Oostpolder gewerkt. Dan gingen we met de stopbusse van Jan Haver uit Wapservene naar die boeren toe en werd ieder van ons er bij zijn werkstee afgezet. Bieten op rij zetten en vlas trekken moesten we daar. Die bossen vlas werden op schepen geladen. Ach, dat werk duurde nooit zo lang, een paar weken en dan moest je weer voort.

Bij de Landbouwbank in Meppel ben ik ook west. Zakken sjouwen van wel honderd kilo en dan al die stappies op naar de zolder. In het beginne kon je die zakken niet op rugge kriegen maar uiteindelijk krieg je doar wel slag van heur.’

Die laatste zin van Roelof klonk me heel troostend in de oren maar het verbijsterende mij wel. Honderd kilo op je nek?Hoe doe je dat?

‘Daarna ben ik bij het spoor gaan werken. De S.B.B. Het Spoor Bouw Bedrijf. We moesten daar bielzen steken en rails leggen. Tachtig per dag. Dat was zweten en zwoegen hoor. Van Meppel tot hier ongeveer loopt een keiharde laag grond en daar kwamen we zelfs met pikhouwelen haast niet door. Het was beulen en was soms best wel afschuwelijk zwaar. Maar goed uiteindelijk  waren we met vijf man zo goed op elkaar ingespeeld dat we ruim voor het einde van de dag de klus geklaard hadden. En ja dan bederf je het weer voor jezelf want dan zegt zo’n baas; ‘doe er morgen maar negentig dan!’

‘Maar als je in de vliegende ploeg zat dan kwam je overal, en dus ook in Amsterdam. Daar heb ik mijn maat ontmoet die nou nog leeft, Ben Oosterhof uit Havelte. We sliepen daar op een schip met de naam “Ora et Labora” ( bid en werk) en als het werk edaon was ging ik samen met Ben Amsterdam verkennen. Daar hebben we wel heel wat tuksen mit beleefd.

‘De mooiste baan was denk ik wel piepen leggen in Slochteren en door heel Drenthe henne. Toen hadden we al een auto zo’n old dinggie. We vreesden wel eens dat we niet op het werk kwamen vanwege dat olde bakkie. Amerikanen werkten daar ook maar ook ander nationaliteiten.

 

‘Hoe overlegden jullie dan met elkaar?’vroeg ik.

‘Oh, daar het ik geen problemen mit hoor ze verstoan mij altijd wel!

Op een dag wenkte zo’n Amerikaan met zijn vinger naar mij en kreeg ik een geweldig mooie baan aangeboden als chauffeur op de lellijke ente. We zijn samen overal west door heel Nederland! Goed verdiend daar en een mooie tijd gehad want die Amerikanen weten van eten en drinken hoor!’

De ogen van Roelof glinsterden weer en de lijnen in zijn gezicht lachten weer vrolijk mee.

Roelof mag ik weten hoe oud je bent?’

Ik ben geboren in 1936 en dus vufenzeuventig  jaor. Ik was op een na de jongste van negen kinderen. Drenthe was heel arm in die tijd en mien moe moest meehelpen geld verdienen.

Als ze eerdappels ging rooien in Wapservene dan nam ze mij mit in de kroje anders moest zij mij het hele eind sjouwen. Ze deed een beetie stro onderin en een dekentie erover henne en dan moest je in de kroje op het eerdappelland blijven liggen. De eerdappels moesten eerst opgestoken worden hè en dan in de mand gegooid. Knollen plukken had ze een hekel aan dat was zwaar en koud werk. Dat vertelde ze mij wel.

Ik ben geboren daar achter bij Arend Jonker (Oude Ruiterweg), in het Olde Darp. Daar loopt een padtie het land in en aan dat padtie stond onze stee. Hij kan de plek nog aanwijzen in het land. Ze woonden daar prachtig.

Hij weet nog dat zijn vader vertelde dat als er iemand onderdak wilde dan werd hij door de olde Darpers geholpen met bouwen van een hut. Als voor twaalf uur s’nachts de schoorsteen rookte mocht de plaggenhut blijven staan.

Roelof is een echte originele olde Darper én trots op zijn volk.

‘Dat helpen doen ze nou nog. Darpers dat is een volk op één. Als er wat tegen zit dan bint ze d’r !

‘Daarom wil ik hierbij iedereen nog even heel hartelijk bedanken. Darpers en niet Darpers, iedereen stond voor mij klaar toen ik met mijn arm weer in de kreukels zat. Ik sta wel voor mensen klaar, dat weet ik wel, maar nu gebeurde precies het omgekeerde. Prachtig was het! Heel veel dank van Roelof.’

 

 

 

KINDERPRAAT

Door Zwaantina (waar verhaal)

Een zwangere moeder gaat voor controle naar de vroedvrouw, haar dochtertje van twee en een half gaat voor de eerste keer mee.

De peuter kijkt zeer geïnteresseerd naar het beeldscherm waarop het mensje in wording goed is te zien. ‘Kijk’ zegt de vroedvrouw tegen het meisje, ‘hier zie je een beentje, hier zie je een armpje en dit is het hoofdje’. Het kleintje begrijpt het helemaal. ‘Ja’, roept ze enthousiast, ‘ik zie het luiertje al zitten’.

Gelukkig wonderen bestaan nog.Informatieavond duurzame en integrale herinrichting Darp

Door Alies Klomp (gem. Westerveld)

Op dinsdagavond 29 november kwamen ruim 60 inwoners naar De Stobbe voor de presentatie van het schetsplan voor het project ‘Duurzame en integrale herinrichting Darp’ en de daaropvolgende informatiemarkt. Naast de presentatie over het totale schetsplan (zie pagina 6) voor de herinrichting waren er ook presentaties over de zogenaamde Wadi’s door Grontmij, het waterwingebied door Vitens en de renovatie van woningen door Actium. Dorpsgemeenschap Darp-Havelterberg-Busselte presenteerde haar idee voor een dorsplein voor het dorpshuis. (zie hierboven

Wat gaat er gebeuren in Darp

In het kader van de totale herinrichting van Darp, gaat gemeente Westerveld een gescheiden rioolstelsel aanleggen in de straten. Het oude riool dat nu nog in veel achtertuinen ligt, komt binnen het op plaatje 1 aangegeven plangebied te vervallen. Het omleggen van de huisaansluitingen van de achterzijde naar de voorzijde van de woningen en het scheiden van vuilwater- en

regenwater op particulier terrein wordt uit het project betaald. Uiteraard wordt uw tuin na de werkzaamheden weer netjes achtergelaten. Voor de tijdelijke opvang van het hemelwater worden langs de Westerlaan en Veldweg wadizones aangelegd, waarop het nieuw aan te leggen regenwaterriool wordt aangesloten.

Naast de riolering wordt ook de bestrating en de openbare verlichting aangepakt. De wegen krijgen een eenduidig karakter. Dit houdt in dat de wegen die worden aangepakt4,50 mbreed worden, met uitzondering van het gedeelte Parkweg. Deze straat wordt4 meterbreed, omdat deze minder intensief wordt gebruikt door het verkeer. De wegen worden allemaal in dezelfde gebakken klinkers bestraat en ook de inritten op gemeentegrond worden voorzien van hetzelfde bestratingmateriaal. Voor dorpshuis De Stobbe wordt een “centrumplein” ingericht. Deze wens in naar voren gekomen uit de bewonersenquête die is gehouden is onder de inwoners van Darp. Een werkgroep van inwoners uit Darp heeft dit idee met een schetsplan gepresenteerd aan de gemeente, waarna de gemeente dit in samenwerking met Grontmij verder heeft uitgewerkt. Dit uitgewerkte plan is op de informatieavond gepresenteerd.

  

Binnen het gehele plangebied komen er nieuwe lantaarnpalen en wordt LED-verlichting aangebracht. Naast bovengenoemde plannen vanuit de gemeente, gaat woningcorporatie Actium woningen aanpassen aan de Veldweg en 19 woningen renoveren. Deze woningen staan aan de Kamperweg, Parkweg, Schoolweg en Linthorsthomanstraat.

Wadizones

In Darp worden in totaal 5 wadizones aangelegd (zie hierboven). Eén ten westen van de Westerlaan, één ten zuiden van de Veldweg en drie kleinere zones in de kern van het dorp. Een wadi is een bufferings- en zuiveringsvoorziening die tijdelijk is gevuld met regenwater. Met de aanleg van deze wadi’s kan een gescheiden rioleringsstelsel worden aangelegd en verbetert de kwaliteit van het water in het waterwingebied.

 

 

Planning

De globale planning voor de uitvoering van het project is als volgt:

Aanleg gescheiden rioleringsstelsel, wadi’s, herinrichting straten april 2012- december 2012
Aanleg groenvoorzieningen Juni 2012- maart 2013
Aanleg openbare verlichting Juli 2012- maart 2013
Uitloop in verband met onvoorzien omstandigheden ( bijv invallende winter) Maart 2013- september 2013

 

Hoe nu verder

De voorbereidingen om alle plannen in uitvoering te brengen zijn in volle gang en de gemeente Westerveld wil ook graag aan de slag. Het is echter nog niet zeker hoeveel geld er precies beschikbaar zal zijn voor de herinrichting. In januari 2012 krijgt de gemeente van de provincie te horen of een aangevraagd subsidie voor het project beschikbaar wordt gesteld. Zodra de gemeente hier meer over weet, wordt iedereen in Darp hierover geïnformeerd.

Meer informatie

Wil je meer weten over het project of heb je een specifieke vraag, dan kun je contact opnemen met projectleider Johan Trompetter via telefoonnummer 14 0521.

Het project duurzame en integrale herinrichting Darp is een project van de Gemeente Westerveld, Dorpsgemeenschap Darp, Havelterberg & Busselte, Provincie Drenthe, Waterschap Reest en Wieden Woningcorporatie Actium, Waterbedrijf Vitens en Advies- en ingenieursbedrijf Grontmij.

 

OPROEP

Wil jij meedenken over de keuze voor de beplanting en aanplant van bomen? Geef je dan op voor de werkgroep groenvoorziening.

Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar projectleider Johan Trompetter: j.trompetter@gemeentewesterveld.nl Bellen mag ook via 14 0521. Je kan je ook opgeven, voor zover al niet gedaan, bij Marja Dedden 343165.

 

 Wadi langs de Veldweg


Bibliobus verdwijnt

Door Joy van der Beek

Vanaf 1 januari 2012 zal de bibliobus niet meer rijden. De leerlingen van de Veldwikke kunnen dan geen boeken meer lenen . En de autoloze ouderen zullen deze voorziening moeten missen.

Er is een handtekeningen actie begonnen tegen dit plotselinge wegbezuinigen van de biebbus. In één dag waren er meer dan 500 handtekeningen verzameld. In Darp en Havelterberg alleen al 177.

Ook in de andere halteplaatsen kwam men in actie.  Alle leerlingen van de OBS in

Wilhelminaoord kwamen in optocht naar buiten om een boek met 197  handtekeningen van ouders te overhandigen. Handtekeningen voor het behoud van de bibliobus. De leerlingen hadden zelf tekeningen gemaakt om aan te geven wat de biebbus voor ze betekent. De oudsten hadden een groot spandoek met de tekst:

” Lezen wordt een hele klus zonder Bibliobus!” gemaakt en die tekst zongen ze luid en duidelijk.  Voor de school vertelde de directrice waarom het voor Wilhelminaoord zo’n gemis wordt als de biebbus per 1 januari gaat verdwijnen.

Alle investeringen in bevorderen van leesplezier worden door deze radicale wegbezuiniging te niet gedaan.De beide overrompelde medewerkers van de bus waren zichtbaar getroffen door het zingen en applaus van de kinderen. En vooral door de reacties van zoveel ouders op het wegbezuinigen van de bibliobus in Westerveld.

Ook in Uffelte en Wapserveen hadden leerlingen tekeningen gemaakt.

Alle handtekeningen en kindertekeningen worden met een ludieke actie overhandigd  aan de verantwoordelijke wethouders . Omdat er bij het opzeggen van de bus wel nog drie jaar boete moet worden betaald, is het voorstel van de SP om de bus het schooljaar af te laten maken. In die tijd kunnen B&W hun notitie over de bibliotheek bespreken en een duidelijke visie op een duurzaam systeem bepalen. In de rest van Drenthe blijven de bussen trouwens wél rijden!

Er gaan nog twee bibliotheken dicht in Westerveld in 2013. Dan blijft er niet veel meer over.

Misschien is handhaven van de biebbus in Westerveld juist dé oplossing voor de toekomst!

 

 

 

Voorzieningen ter discussie

Door Luuk Boerema

28 november was er een thema-avond over ‘voorzieningen dorpen’ in het gemeentehuis te Diever. Ook daar kwam de bibliobus voorbij. Dit werd afgedaan als marginaal probleem: de bibliotheekfunctie zou ook te verenigen zijn met de school of een buurthuis, als afhaalplek. Via internet een ‘bestelling’ doen; op een vaste plek (dorpshuis, school)  afhalen. Het is dus wel een signaal als de dorpen daar anders over denken en de bus willen houden. Volgens een door Buro BRO gehouden enquête (die had overigens slechts een respons van 13%, dus wat zegt dit nou eigenlijk?) zou de bibliobus alleen een functie voor sommige schoolkinderen hebben

 

Ook andere voorzieningen kwamen langs. Uit dat beeld komt naar voren (door de oogharen bezien) dat ingezet zal worden op een ‘kaalslag langs de randen van de gemeente’ en een kernfunctie voor Diever. Havelte (en wij)  moeten voor functies als bibliotheek en zwembad maar uitwijken naar buurgemeenten als Steenwijk of Meppel.

 

Opmerkelijk was de zwembaddiscussie: drie baden werd als luxe gezien. Er moet dus wat sluiten. Alternatief was om een nieuw zwembad in Vledder (!)  te openen en de rest te sluiten. De ‘toeristische infrastructuur’ van Vledder zou dit rechtvaardigen. Vanuit de zaal werd hierop gereageerd: eerst proberen de drie zwembaden met een andere financiële structuur open te houden; andere mogelijkheden voorlopig buiten de discussie houden.

 

Het dorpshuis zou ook in kleine kernen behouden mogen blijven als er veel ‘dorpskracht’ in wordt gestoken en er moet onderzocht worden of er geld kan worden verdiend, bv horecafunctie of verhuur van zalen. Voor wat betreft sportvoorzieningen wordt de weg naar fuseren ingezet, zoals de voetbalverenigingen van Wapse en Diever blijkbaar al gedaan hebben. Dit werd als voorbeeld gezien.

 

 

 

’T Olde Bessien speelt:

Vrömd volk op het arf

Zaterdag 18 januari om 20.00 uur in de Stobbe

U komt toch ook?!!

Werkgroepen Darp/Busselte:

Activiteiten, Lia Valk tel: 852098

Helpende handen, Jan Boers tel: 341845.

Historie, Jan Dedden tel: 343165

Speelveld Darp, Jan Mulder tel: 341824

Verkeer, Joy van der Beek tel: 340445

Zwerfvuil, Marion van Rijn tel: 342273.

Huurderscommissie, Wim Molenaar tel: 852309.

U kunt uw vragen en/of problemen ook mailen naar:  info@darp-havelterberg-busselte.nl

 

Wist u dat u in de Stobbe ook

  • · altijd welkom bent
  • · eens in de maand een warme maaltijd kan eten
  • · uw verjaardag kan vieren
  • · uw trouwerij kan houden
  • · een vergadering kan beleggen
  • · een cursus kan volgen
  • · gezellig wat kan drinken
  • · ruimte kan huren voor een activiteit
  • · kan vragen of Anneke met u meedenkt

 

Wekelijkse activiteiten in de Stobbe

Biljartvereniging 55+ iedere maandag- en woensdagmiddag vanaf 13.00 uur. Meer informatie bij Jaap de Boer, Schoolstraat 10 in Darp.

Biljartvereniging K.O.T. om de veertien dagen. Op de donderdagavond vanaf 20.00 uur. Meer informatie bel Willem Ems 0521-341926.

Gym 55+ iedere woensdag 13.00 – 14.00 onder begeleiding van Nicolette Berk.  Meer informatie bij Jannie Kloosterman 0521-343170

Klaverjasclub iedere week op maandagavond van 20.00 – 22.00 uur. Voor meer informatie kan je bellen met dhr. Jan Jetten 0521-341813

Line-Dance is iedere maandagavond voor kinderen t/m 12 jaar van 18.30-19.30 en voor volwassenen van 19.45-21.45. Op de  dinsdag-avond oefent het demoteam van 19.00-21.00 uur. Meer info bij Marjolijn Kruimer 0522-254518

Recreatief Badminton  op  woensdagavond van 20.00 – 21.30 uur . Meer info dhr. Ben Witteman 341615

Recreatief Badminton  op vrijdagavond van 19.00-20.30 uur. Meer info George van Keulen, telefoon  341769

Schietvereniging om de veertien dagen. Op de dinsdagavond van 19.30 – 22.00 uur. Start 6 september 2011 t/m eind april 2012. Meer informatie bel Rico Boers 0521-343221.

Schilderclub op vrijdagmorgen van 9.00 – 12.00 uur is de schilderclub actief. Voor informatie kunt u terecht bij dhr. Biegstraaten 342373 of Janna Bosman tel. 342248

55+ soos Iedere eerste woensdag van de maand van 14.15 – 16.15 uur vanaf september tot mei. Voor meer informatie Marrie Tuit 0521-341663

Toneelvereniging ”Olde Bessie”oefent iedere donderdagavond om 20.00 uur. Voor meer info kun je bellen met Ingrid de Vos, tel 342168

Volksdansen Onder begeleiding van Fimmie Dykstra is er iedere vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.15 uur volksdansen in de Stobbe. Meer info bij Marrie Scheper 0521-342353.

 

 

 

 

 

 

30 KM ZONE!!

WEET U DAT ONS DORP EEN 30 KM ZONE IS.

WEET U DAT ER KLEINE KINDEREN SPELEN IN ONS DORP!!!!!

WEET U DAT ER TOCH TE HARD GEREDEN WORDT EN DAT ER ZOMAAR EEN ONGELUK KAN GEBEUREN.

WEET U DAT EEN KIND IN UW FAMILIE OF VAN UW BUREN DIT KAN OVERKOMEN.

 

WERKGROEP VERKEER WIL GRAAG DAT U ZICH HIER BEWUST VAN BENT EN BLIJFT.

WIJ WILLEN DAT ONZE KINDEREN VEILIG KUNNEN SPELEN IN ONS DORP

PAS UW SNELHEID  AAN!!!!

 

Nog geen reacties

Schrijf een reactie


negen − 1 =